Henter kommentarer

Kendt valueinvestor: Derfor vil vi ikke røre europæiske bankaktier


 

Den europæiske finanssektor er mange steder skudt i sænk efter coronakrisen med faldende aktiekurser. Alligevel vil investeringsselskabet Maj Invest ikke investere i europæiske banker. Det forklarer aktiechef Kurt Kara i Maj Invests videooplæg tirsdag 20. oktober.

»Vi har ikke været glade for bankerne i Europa, fordi banker i Europa er blevet reduceret til forsyningsvirksomheder,« siger Kurt Kara i videoen, hvor han uddyber:

»Vi kan ikke leve uden kredit, og det er gratis, og det er ikke godt for bankerne. De er overregulerede, og hvis ikke de gør, hvad der bliver sagt, falder der brænde ned. Det er sådan, man behandler forsyningsvirksomheder.«

Billige - men nej tak

Blandt de danske børsnoterede spillere er Danske Bank, hvor aktien er faldet knap 13 pct. i år, mens Nordea er nede med 5 pct., og Jyske Bank er faldet knap 16 pct. siden årsskiftet.

I videoen ovenfor ses udviklingen i markedsværdien pro anno for bankerne i OMX CPH Banks GI-indekset. Grafikken er lavet via Flourish Studio.

»Vores syn på banker generelt er, at de er billige på kurs indre, men det reflekterer, at den langsigtede forretning har problemer. Det kan godt være, at man kan købe dem nu og sælge lidt dyrere om seks måneder, men som køb og hold investor er det lidt vanskeligt i Europa,« siger Kurt Kara.

Læs også: 10 spændende aktier til valueinvestoren

Maj Invest har til gengæld amerikanske finansielle selskaber i porteføljen som eksempelvis den amerikanske bank U.S. Bancorp, som Maj Invest købte tidligere i år. Det skyldes, at finansverdenen er anderledes indrettet på den anden side af Atlanten, påpeger Kurt Kara i videooplægget.

»USA er den sidste mohikaner - lidt firkantet sagt. Amerikanerne vil ikke have nulrente politik på samme måde som i Europa og Japan, for hvis man skal være hudløst ærlig, så har det ikke virket i Japan eller Europa. Vi har fået zombieselskaber, herunder bankerne, som nærmest lever med kunstigt åndedræt,« siger han.

Centralbanker er fagforeninger

I USA er der kommet flere og flere zombieselskaber, der er betegnelsen for forgældede selskaber ude af stand til at betale deres gæld. I dag ligger andelen af zombieselskaber i USA på 14 pct. mod 7 pct. i 1990, pointerer Kurt Kara, der har arbejdet professionelt med investering i mere end 20 år.

»Det er simpelthen korreleret med renten. Jo lavere renter er, jo dårligere selskaber får man i økonomien. Det har noget at gøre med, at centralbankerne nærmest er blevet en fagforening, der skal holde beskæftigelsen oppe, og det sker på bekostning af selskabernes balance: De får mere og mere gæld, for gæld er gratis. Banker i den sammenhæng er forsyningsselskaber, så det er ikke noget, vi kigger positivt på i Europa,« fastslår Kurt Kara.

Maj Invests portefølje tæller desuden kreditfirmaet American Express, som fonden også købte tidligere i år.  »Amerikansk finans er kraftigt undervurderet,« mener Kurt Kara.

Fonden Maj Invest Value Aktier, som Kurt Kara står i spidsen for, er nede med 19 pct. i 2020.

Læs også: Kendt valueinvestor: Det her bør alle investorer fokusere på

Læs også: Mere kaos i Danske Bank: Finder flere problemsager