Henter kommentarer

Lars Tvede: Der er et kæmpe opbrud i vækstaktierne


 
Den danske finansmand, investor og forfatter var tirsdag med i Millionærklubben. Ovenfor kan du høre mere om hans syn på markedet, inflation og hans nye hedgefond.
Vis mere

 

»Aktuelt er jeg mest interesseret i værdiaktier, som har været utroligt upopulære i mange år og er blevet rigtigt gode køb. Når det så er sagt tror jeg også, at der nok er et kæmpe opbrud på vej inden for nogle af de allermest populære vækstaktier.« Sådan lyder forudsigelsen fra den danske finansmand, hedgefond-chef og forfatter Lars Tvede.

»Teknologiaktierne er formentlig på vej til at blive splittet i to på aktiemarkedet: Vinderne, der kan tjene store penge på sigt, og dem, der ikke kan, udtaler han. Man kan købe de førstnævnte og shorte de andre for at tjene på forskellen,« udtaler han.

Vækstaktier dækker over aktier i selskaber, som forventes at tjene mange penge i fremtiden, men som ikke nødvendigvis gør det i øjeblikket. Du kan læse mere om dem her.

Læs også: 2 danske aktier, der kan være hjørnesten i din portefølje

Det er en udvikling, som Lars Tvede har holdt øje med, siden han en lørdag aften for cirka seks uger siden havde nogle bekendte til middag i sit hjem i Verbier i Schweiz. Undervejs faldt snakken på nogle af de investeringsbøger, som han havde skrevet, der samtidig blev hevet frem til lejligheden. Dagen efter opstod der imidlertid en tanke, som Lars Tvede har fokuseret på lige siden.

Læs også: Lars Tvede investerer 200 mio. kr. i stor satsning

Om søndagen lå bøgerne ‘Kriser, Krak og Kaviar’ og ‘Børshandlens psykologi’ stadig fremme. Han greb dem, lagde sig tilrette i sofaen foran pejsen og bladrede frem og tilbage for at se, om der var noget, som han ifølge sine egne modeller burde tænke ind i det nuværende aktiemarked.

»Jeg tænkte på, om der var noget, som vi historisk har set før, som vi kommer til at se i forhold til markedet nu,« husker Lars Tvede.

Der var der, indså han. Når aktiemarkedet er i en euforisk fase, så stiger nærmest alle aktier inden for en eller flere grupper. Det så vi med blandt andet vækstaktierne i 2020, fortæller Lars Tvede. Men herfra sker der typisk et skifte.

Læs også: Dansk value-investor har spottet 2 mulige aktieguldfugle

»Det, som vi normalt derefter kommer til at se, har jeg beskrevet i mine bøger for mere end 30 år siden. I de sene faser af euforien bliver de forskellige selskaber gennemanalyseret, og så vil pengemaskinerne måske nå nye kursrekorder, mens medløber-aktierne, der har været båret mere af hype og momentum end indtjeningsevne, vil falde igennem,« udtaler Lars Tvede og fortsætter:
»Der kommer formentlig snart et opbrud i vækstaktierne. Vi har dem, der er rigtig gode til at tjene penge – blandt andet FAANGM-selskaberne – hvor vi formodentlig vil se nye kursrekorder.«

 

Vis mere

FAANGM-aktierne dækker over en række af de allerstørste amerikanske teknologiselskaber: Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google (Alphabet) og Microsoft. Vi taler om tech-titaner, der i årevis har præget vores levevis og vores måde at opfatte verden på, som har netværkseffekter, meget stærke brands og solide forretningsmodeller. Du kan klikke dig ind på de enkelte aktier og læse mere om selskaberne. Der er dog ikke kun FAANGM-selskaberne, som den garvede finansmand spår nye stigninger, men de vækstaktier bredt set, der kan tjene store summer.

Læs også: Han forudså kollapset, der førte til finanskrisen – nu satser han på fald i Tesla

Da coronarestriktionerne lukkede ned for verden i 2020, sendte investorer en lang række vækstaktier mod månen i troen på, at selskaberne både kunne disrupte deres respektive markeder og blive solide pengemaskiner. Flere af 2020’s corona-vindere har dog sværere ved at tjene penge, og de udgør den anden gruppe aktier, som Lars Tvede taler om.

»Der er en masse medløbere på tech-siden, som forekommer mig for dyre. Det kunne være selskaber som Tesla, selvom den nu allerede er faldet en del, men også eksempelvis Zoom, DocuSign, Roku og Peloton, der er steget på vilde forventninger, selv om de nok har svært ved at tjene tilstrækkeligt meget på sigt,« vurderer Lars Tvede. De er ikke nødvendigvis dårlige virksomheder, men mange af dem er blot meget overvurderede.

Se også: Aktieordbog

Der er allerede sket en opsigtsvækkende udvikling blandt vækstaktierne. Det teknologitunge Nasdaq-indeks er steget knap 5 pct. siden årets begyndelse, men det brede S&P 500-indeks derimod er oppe med ca. 10 pct.

Flere af de store teknologiselskaber er faldet relativt tilbage, men det vil ændre sig, vurderer Lars Tvede.

»Der er en stor sandsynlighed for, at når inflationsspøgelset  ikke længere optager aktiemarkedet, så vil de meget profitable tech-selskaber igen begynde at stige,« udtaler Lars Tvede

Den relative udvikling blandt vækstaktierne er noget, som Lars Tvede fokuserer på i forbindelse med sin nye hedgefond, Atlas Global Macro, som er på vej i luften. Den kan du læse mere om her.

Læs også: Pensionskæmpe: Fire ting er vendt for sønderbombede aktier

Læs også: Kapitalforvalter jagter aktiejuveler – 7 aktier de satser på