Henter kommentarer

Markedsanalytiker: Derfor skal du have udbytteaktier i porteføljen

Foto: Carolyn Kaster
Vis mere

Der er god grund til at have udbytteaktier i porteføljen.

Der er samtidig mulighed for at købe op i attraktive udbytteaktier til fornuftige priser lige nu, vurderer eToros markedsanalytiker, Jakob Westh Christensen, i en kommentar.

»Udbytteaktiernes defensive egenskaber med bestående solid indtjening og cashflow gør dem attraktive i et miljø med inflation, høje renter og økonomisk afmatning,« forklarer Jakob Westh Christensen.

Læs også: Se listen: 60 udbytteaktier

Udbytteaktier var blandt vinderne i 2022, da investorerne søgte over i defensive aktier med modstandsdygtige indtjening og udbytte i en verden, hvor inflationen og renterne steg til rekordniveauer.

2023 har dog set helt anderledes ud. Mange aktiver, der underpræsterede sidste år,  har i 2023 leveret ekstra stærke afkast. Det gælder blandt andet tech- og vækstaktier samt krypto.   Udbytteaktier har klaret det mindre godt, bemærker han.

Læs også: »Kendt investor fik sine penge 100.000 gange igen: Sådan gjorde han

Med til historien hører dog, at den amerikanske tiårige rente faldt fra 4,2 pct. til 3,4 pct. fra oktober 2022 til begyndelsen af februar 2023.

Selvom udbytteaktier ikke har klaret sig så godt i 2023 som sidste år, kan udbytteaktier få comeback, forklarer markedsanalytikeren.

Inflationen ser nemlig mere vedholdende ud, end de fleste investorer troede for blot uger siden.

Se listen: Disse 10 danske aktier har banken en køb-anbefaling på

»I et sådant miljø er aktier, der allerede genererer en stabil indtjening og udbytte, mere attraktive end aktier, der har potentiale til at generere en betydelig indtjening i fremtiden. Husk, at aktiernes værdi er fremtidig cashflow diskonteret tilbage til i dag. Med højere renter er diskonteringen »hårdere« og nutidsværdien mindre – derfor vil vi som investorer hellere have indtjening, cashflow og udbytte nu end i fremtiden,« lyder hans begrundelse.

Læs også: Sådan køber du obligationer

Virksomhedsobligationer er ifølge ham et alternativ til udbytteaktier, fordi de har mange af de samme egenskaber: En stabil kuponbetaling og en kurs medmindre udsving end det, som vi kender fra vækstaktier. Den store forskel er dog, at du med udbytteaktier bliver medejer af en virksomhed, mens du med en obligation yder et lån.

Jakob Westh Christensen understreger dog, at udbytteaktier fortjener en plads i en aktieportefølje.

Læs også: 7 ting du skal vide, inden du køber obligationer

»De fleste investeringsporteføljer kan med fordel indeholde udbytteaktier som en del af deres kernebeholdning, uagtet af det økonomiske miljø. Men specielt et i et miljø med større usikkerhed omkring inflation og renteniveau har de deres berettigelse. Den seneste tids underpræstation kan også være en mulighed til at opsamle til en attraktiv pris.«

I 2022 leverede udbytte-EFT’en iShares Core High Dividend, som består af mere end 80 udbytteaktier, en stigning på 7 pct. Det var i en kombination af udbytter og kursgevinster. Du kan se indholdet i ETF'en her

Se listen: 60 stærke udbytteaktier

Til sammenligning faldt det toneangivende S&P500-aktieindeks 19 pct., mens det teknologitunge Nasdaq-indeks faldt 32 pct. Det danske aktiemarkedet tabte – målt på C25-indekset – faldt 9 pct