Henter kommentarer

Sådan køber du obligationer


Obligationer er kommet tilbage i investorernes søgelys, efter renterne er steget markant.

Høje renter giver nemlig grobund for en god gevinst på den slags værdipapirer – men hvordan i alverden køber man obligationer?

Det svarer Søren Verup, formuerådgiver hos Beierholm Finansiel Rådgivning, på i onsdagens udgave af Euroinvestors podcast, Millionærklubben.

Inden vi vender blikket mod selve handlen, så er det værd at vide, at obligationer er et gældsbrev. Det vil sige, at man som obligationsinvestor yder en anden part et lån. Fordi investoren stiller sine penge til rådighed, får man betaling i form af en rente.

Der findes tre slags obligationer afhængig af, hvem der skylder investoren penge. Det er henholdsvis stats-, realkredit- og virksomhedsobligationer.

Og så er vi fremme ved, hvordan man køber obligationer.

»Rent praktisk går jeg ind på fondsbørsens hjemmeside, cse.dk, som er Nasdaqs hjemmeside. Så vælger man Danmark og obligationer. Og så kan man søge obligationer frem,« forklarer Søren Verup.

Man kan i den forlængelse indsnævre sin søgning. Er man på udkig efter realkreditobligationer med en rente på 5 procent, kan man således vælge det i søgemaskinen.

Når man har fået sine ønskede obligationer frem, kan man klikke ind på hver enkelt og se oplysninger som fondskoden og den cirkulære mængde. Sidstnævnte er, hvor mange penge, der er i den givne obligation.

Er den cirkulære mængde på over 5 milliarder er obligationen som udgangspunkt likvid og handles relativt ofte, bemærker Søren Verup.

Har man set sig lun på en obligation, så skal man bruge fondskoden, som på danske obligationer gerne starter med DK000.

»Gå ind på din netbank og tast fondskoden i søgefeltet – ligesom man gør, når man skal finde en aktie, man ikke kan søge frem på navn. Så vil man i nogle banker kunne få mulighed for at købe obligationen,« siger Søren Verup.

Man kan desuden købe obligationer hos Saxo Bank, men ved Nordnet skal man ringe ind for at købe obligationer.

Søren Verup påpeger, at man skal holde nøje øje med kursen, når man har søgt obligationen frem i netbanken. Den skal nemlig gerne være effektiv, hvilket svarer til en kursen her og nu.

»Man skal være opmærksom på, hvilken kurs, man køber til. Der skal man lige tjekke ovre på Nasdaq-siden: Hvordan har den handlet? Hvad er kursen – ligger den fornuftigt? Hvad siger den effektive rente? Hvis det er en 1-2-årig obligation, så skal renten gerne ligge på 2,5-3 procent, og kursen skal gerne være nogenlunde det samme i Netbanken, som hos Nasdaq,« siger Søren Verup.

Netbankerne lægger dog typisk 0,2 procent oveni kursen. Så der er omkostninger både i form af kurtage, spread og vedhængende rente, når man køber obligationer, forklarer Søren Verup.

Du kan blive meget klogere på obligationer ved at lytte til Millionærklubbens afsnit herom lige her eller se videoen i toppen af artiklen.

Læs også: Millionærklubben: Din praktiske guide til investering i obligationer

Læs også: Økonom forventer højere gaspris: 'Spændet lige nu er helt vildt'