Henter kommentarer

Nordnet: 'Ekstrem frygt' i markedet – derfor kan der være logik i at købe


På få uger har en ekstrem frygt spredt sig på aktiemarkedet, og derfor kan der være en logik i at købe op i markedet.

Det mener Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i en kommentar mandag morgen.

Per Hansen henviser til det såkaldte »Fear & Greed«-indeks, der viser, hvilken følelse markedet drives af. For ganske få uger var det grådighed, som investorerne sad med.

Nu er stemningen vendt på en tallerken, og indekset er presset i bund, fordi investorer sidder tilbage med en ekstrem frygt.

Men historisk kan det give god mening, at man hiver indkøbskurven frem og køber ind på finansmarkederne, når Fear & Greed-indekset er i bund, lyder det:

»Timingsmæssigt er det normalt bedst at købe snarere end sælge når nålen går i bund på venstre side af skalaen,« mener Per Hansen og fortsætter:

»Det skyldes, at årsagen til stor nervøsitet altid er, at aktierne ER faldet og meget ofte en del på kort tid.«

Investeringsøkonomen påpeger dog også, at indikatoren »ikke er perfekt«, fordi et lavt niveau kan forblive lavt, og det endda kan blive endnu lavere.

Det er især to bankkrak i USA og alt for gode økonomiske nøgletal fra USA, der presser investorernes humør i en negativ retning, mener Per Hansen.

»Kombination af konjunkturel usikkerhed, afvejningen mellem vækst og inflation og nu risikoen for en gentagelse af 2008, uanset om den er lille/mindre/moderat, har fået aktieinvestorerne til at blive meget bange,« siger investeringsøkonomen.

Fredag krakkede USAs 16. største bank, Silicon Valley Bank, og mandag morgen kan man vågne op til nyheden om, at amerikanske Signature Bank også har kastet håndklædet i ringen.

Læs også: Danske Bank: Det er nu, at du skal udnytte chancen

Læs også: Næsten to ud af tre boligejere overser særligt fradrag