Henter kommentarer

Storbank advarer investorer: Det er kun et spørgsmål om tid

Foto: MANAN VATSYAYANA
Vis mere

Det er kun et spørgsmål om tid, før markedet er nødt til at indprise eventuelle rentestigninger.

Sådan lyder advarslen fra Bank of Americas analytikere i et nyt analysenotat. Aktierne vil ifølge dem blive ramt i et investeringsmiljø, der er knapt så favorabelt som tidligere.

»Rentemarkederne er blevet mere nervøse i makrolandskabet og har pludselig indpriset store ændringer hos centralbankerne i de kommende måneder. Aktiemarkedet har indtil videre opført sig relativt upåvirket af udsigterne til rentestigninger,« lyder det.

Læs også: Elon Musk smider bombe: Ingen aftale med Hertz

Investorer skal dog ikke forvente, at det fortsætte, vurderer storbankens analytikere. Det sker med henvisning til, at der ventes nye toner fra den amerikanske centralbank i denne uge, efter Federal Reserves todages møde, der starter tirsdag og slutter onsdag,

Markedets forventning er, at centralbanken vil sænke sine månedlige obligationsopkøb i den kommende tid.

Læs også: Nordnet: Private investorer er ikke forberedt på det, der er på vej

Investeringskæmpen Pimco forventer ifølge MarketWire, at centralbanken vil mindske sine opkøb med 15 mia. dollar månedligt. Det vil sætte en stopper for tilbagekøbet i midten af juni næste år, lyder det fra økonom Tiffany Wilding i en kommentar.

»Selvom banken succesfuldt har annonceret taperingen (neddrosling af opkøbene, red.) uden den store markedsvolatilitet, står den nu over for at styre renteforventningerne i lyset af den stigende inflation,« lyder det fra Tiffany Wilding.

Læs også: Forudser stort skifte i markedet: Dette kan blive de nye vinderaktier

Rentestigningerne har især betydning for de dyrt prisfastsatte aktier, dvs. dem, hvor investorerne tror, at selskaberne vil komme til at tjene mange penge ude i fremtiden. Det skyldes, at stigende renter betyder, at selskabernes pengestrømme ude i fremtiden er mindre værd i nutidskroner.

Saxo Banks aktiestrateg Peter Garnry har tidligere forklaret, at virksomheder og brancher med høj gældsfinansiering er dem, der er mest sårbare overfor rentestigninger.

Dyrt prisfastsatte vækstselskaber, der primært er egenkapitalfinansierede, er ifølge ham også i farezonen, da virksomhedernes markedsværdi stadig er baseret på pengestrømme langt ude i tiden.

Peter Garnry påpeger samtidig, at value-aktier (tænk bank, energi, cykliske industrier mv.) typisk klarer sig godt i et miljø med stigende renter.

Læs også: Nordea advarer om fremtidsudsigterne: 'Vi er ikke længere i tvivl'

Læs også: Dansk aktie er blevet savet over: 'Jeg var nødt til at købe den'