Henter kommentarer

| Opdateret

Udbytte i voldsomt fald - her er aktionærerne hårdt ramt


Hvis du har satset på udbytteaktier, har du formodentlig oplevet flere selskaber, som har sløjfet udbytterne på grund af coronakrisen.

Finanshuset Janus Henderson har ifølge Børsen set på udbytte-udviklingen blandt 1200 selskabet i andet kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2019. Udbytterne under coronakrisen er samlet set faldet med 22 pct. Særligt de europæiske selskaber er gået forrest med et fald i udbytterne på 40 pct. Hos selskaber i Nordamerika har der omvendt været en 'marginal stigning' i udbytterne.

Forskellen skyldes formodentlig sektor-sammensætningen af europæiske aktier. Samtidig har amerikanske selskaber ofte benyttet sig af aktietilbagekøb, forklarer Danske Banks investeringsstrateg Lars Skovgaard Andernsen.

»I Europa har vi mange banker, meget industri, og store energiselskaber. De er alle kendte for at betale udbytter, og det er netop den type selskaber, der har været inde og toppe udbytter. I USA derimod har man en overvægt af it-selskaber, som faktisk er begyndt at øge udbytter,« siger han til avisen

Læs også: Aktieordbog: Det dækker investeringsbegreberne over

Lars Skovgaard Andersen har tidligere påpeget, at Danske Bank fornylig er begyndt at se lysere på industri-sektoren i Europa.

»Vi har hævet finanssektoren - det var første skridt. Nu har vi hævet industri-sektoren - det var næste step. Det her er en rejse, og hvis vi har ret i, at man får styr på coronavirussen, så er der puttet så mange penge i systemet, at vi får et pænt recovery. Når det sker, så siger jeg ikke, at it-sektoren falder 20 pct., måske ligger det bare fladt, men så er der måske andre sektorer, der stiger 10-15 pct.,« udtaler Lars Skovgaard.

Hos Danske Bank har man en overvægt i USA, fordi man har en overvægt af sektorerne IT og Kommunikationsservices, mens man omvendt har en undervægt i Europa, forklarer Lars Skovgaard. Det kan du høre mere om i mandagens udgave af Millionærklubben her.

Hos den danske kapitalforvalter BankInvests har man tidligere påpeget, at udbytteaktier i gennemsnit historisk set har gjort det bedre end det generelle aktiemarked.

Udbytteaktier har oveni det givet et bedre afkast med en lavere risiko, påpegede Michael H. Clemens, der er chefporteføljeforvalter for kapitalforvalterens aktiefond ‘Højt Udbytte Aktier’.

Han har tidligere påpeget, at al udbytteinvestering falder tilbage på cashflow. Hvis udbytterne og aktietilbagekøbene ikke er dækket af cashflow, så ender det galt på et eller andet tidspunkt.

»Man skal være sikker på, at udbyttet er bæredygtigt, så det kan blive ved år efter år. Det er ikke vigtigt, hvad der blev betalt sidst år, men at selskabet kan gør det næste år og året efter. Derfor må selskaberne heller ikke betale for meget i udbytte. Hvis dividend yield er for højt, kan det være et faresignal om, at der kan være noget galt. At det udbytte måske ikke kommer næste år,« udtaler han.

Læs også: Tror du, at det danske aktiemarked har toppet? Det mener momentuminvestoren

Læs også: Michelle Nørgaard: Disse value aktier er interessante opkøbsemner