Henter kommentarer

Ung investor: Sådan investerer jeg bæredygtigt


 
Hvad betyder bull marked, og det at være bullish? Det kan du se i videoen ovenfor - og også hvad et bear marked er.
Vis mere

Millionærklubbens Junior Board hjælper Millionærklubben med at blive klogere på alt det, der foregår blandt unge investorer.

Boardet bidrager med viden fra egen verden, og indgår aktivt i debatter, der kan gøre os alle sammen klogere på investering, fremtiden og tendenser blandt unge. Fremover vil du kunne møde medlemmer fra boardet i Millionærklubben og på Euroinvestor.

Sofie Myrup Melchiorsen er 21 og bor på Frederiksberg, hvor hun også er opvokset. Til daglig studerer hun litteraturvidenskab på Københavns Universitet på andet semester. Sofie blev provokeret, da hun for et års tid siden fandt ud af, at størstedelen af aktiemarkedet er ejet af mænd, og det er blandt andet en af grundene til, at investering i dag er en af hendes store interesser. Når hun investerer, sker der næsten udelukkende i virksomheder, der har et bæredygtigt formål, og strategien hedder »hold, hold, hold«.

Hvornår begyndte du at investere?
»Jeg startede med at investere, da corona var kommet til Danmark og den første lockdown begyndte. Jeg var hjemsendt fra arbejde og kunne godt se, at det havde fået lange udsigter at rejse verden rundt for de penge, jeg havde sparet op efter gymnasiet. Jeg havde længe fulgt Female Invest på Instagram, og følte mig inspireret af deres tanker om finansiel frihed og økonomisk ligestilling og med udsigten til 0 procent i rente, kastede jeg mig ud i det. Jeg begyndte at researche sindssygt meget, begyndte at læse bøger, høre Millionærklubben og se YouTube-videoer om investeringer.«



»Det er stadig en mandsdomineret verden, og cirka 70 pct. af værdien af aktiemarkedet er ejet af mænd. Uligheden afspejles også i litteraturen om aktiemarkedet, hvor jeg blev overrasket over forskellen i rådene til henholdsvis mænd og kvinder. Hvis vi skal have flere kvinder til at investere, tror jeg, vi skal have færre bøger om, at kvinder bare skal droppe deres daglige caffe latte og bruge pengene på at investere. I stedet er der brug for flere kvindelige rollemodeller som for eksempel Female Invest eller Genevieve Roch-Decter, så flere kvinder har nogen at spejle sig i.«

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

Hvor kommer interesserne fra?
»Egentligt kendte jeg ingen, der investerede, hverken venner eller familie. En stor del af motivationen var den økonomiske frihed og overskud, det kan give at investere. Til daglig studerer jeg litteraturvidenskab, og i starten spærrede mine medstuderende øjnene op, når jeg fortalte, at jeg investerede. Men det er ved at vende nu i takt med, at investering er blevet mere og mere populært det seneste år.«

»Det er også sjovt at være med til at bryde med forestillingen om, hvordan den typiske investor ser ud. Derudover er det også fedt, at der sker en stadig demokratisering af aktiemarkedet. Pludselig kan jeg sidde og tale aktier og konkurrere med min far, der også er kommet i gang med at investere i 2020.«

Læs også: Ung investor: Derfor køber jeg flest enkeltaktier

Hvad er din strategi?
»Først og fremmest er min strategi hold, hold, hold. Time in the market beats timing the market. Jeg har ingen forudsætninger for at time markedet, men det behøver man heller ikke have for at være en succesfuld investor.«

»Og så går jeg meget op i at investere i virksomheder, der ønsker den samme fremtid som mig. Når jeg køber en aktie, bliver jeg medejer, hvorfor jeg går meget op i, at virksomhederne ikke kun er bæredygtige i forhold til klimaet, men også behandler sine medarbejdere ordentligt, har ligestilling og diversitet på dagsordenen samt har orden i sine regnskaber.«

»Derudover kan jeg godt lide at købe ind i megatrends, som jeg både tror og håber på, som for eksempel grøn energi og teknologi, plantebaserede fødevarer, gaming-aktier, men også selskaber, der er på vej til at blive mere bæredygtige. Eksempelvis har jeg både Carlsberg og Danone. Carlsberg arbejder blandt andet på at opnå 0 pct. CO2-udledning i 2030, og Danone er begyndt at producere plantebaserede fødevarer.«

Læs også: Cille er 22 år og investor: Disse aktier har jeg i kikkerten

Handler du enkeltaktier, ETF’er, indeks eller fonde?
»​Jeg har en månedsopsparing på Nordnet, der består af tre forskellige ETF’er, og så har jeg omkring 10-15 enkeltaktier. Mine ETF’er og indeks udgør en sikker bund i min portefølje, så jeg kan sove om natten. Hvis jeg skal have flere enkeltaktier, så skal jeg blive bedre til fundamental analyse og dykke ned i regnskaber, så jeg har et bedre grundlag for mine investeringer.«

»Min månedsopsparing kører jeg meget ud fra en bæredygtighedsstrategi, og den består af iShares Global Clean Energy, iShares Electric Vehicles and Driving Technology og iShares Global Water. Dog er det svært at købe noget, der er 100 pct. bæredygtigt, når det er ETF’er, hvilket jeg har valgt at acceptere, så jeg kan få noget spredning via dem.«

»Foruden det så crowlender jeg også via Kameo. Det er smart og ret stille og roligt. Det er lidt paradoksalt at låne penge ud til nogen, når man er på SU, men det er faktisk ret SU-venligt, da man kan låne ud fra ned til 500 kr.«

Hvilke penge investerer du for?
»Jeg investerer for de penge, jeg troede, jeg skulle rejse for, før jeg startede på universitetet. Så det er penge, jeg blandt andet har tjent ved at arbejde i vuggestue og som lærervikar. Jeg investerer altid et beløb på Månedsopsparingen ud fra, hvad SU-økonomien tillader. Men jeg siger ikke nej, hvis mine venner spørger, om jeg vil drikke en øl. Man skal huske at leve lidt, selvom det er fristende at spare og spare, fordi man ved, at det kan blive til mange penge på sigt, hvis man kaster dem i markedet.«

Hvad har indtil videre været din bedste investering?
»Mine bedste investeringer har faktisk været dem, hvor jeg har brudt min strategi. Jeg købte aktier i en amerikansk virksomhed, der laver høretelefoner, der hedder Plantronics. Jeg købte den udelukkende, fordi jeg havde FOMO (fear of missing out. red), og fordi alle eksperter sagde, den havde raketpotentiale. Den er steget 134 pct., og jeg har den stadig, men jeg kan virkelig ikke anbefale at beslutte sig på den måde. Det var bare heldigt, det gik godt – det kunne lige så godt være gået den anden vej.«

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Ellers har jeg også haft en god oplevelse med IPO’en Penneo, der ligeledes er steget over 100 pct. Jeg rør ellers heller ikke IPO’er længere, fordi de bliver totalt overtegnede, og folk forelsker sig i drømmen om raketter. Dette var igen en investering ud fra et bæredygtigt perspektiv, da Penneo blandt andet overflødiggør en masse papirarbejde.«

Har du en fordel, fordi du er ung og har lang tid på markedet?
»Jeg har den kæmpe fordel, der hedder tid i forhold til renters rente-effekten, der gør det meget attraktivt at begynde at investere tidligt. Jeg har altid hørt business-typer sige, at man skal lade sine penge arbejde for sig, men det er først nu, jeg har forstået, hvad det betyder i praksis.«

»En anden fordel er, at jeg er ung og kan tage større risici, fordi de summer jeg handler for lige nu ikke er særligt store. Desuden har jeg lang tid til at indhente mine tab, og det er bedre at lære nu end om 30 år.«

Hvad er dit bedste råd til en ung person, der gerne vil i gang med at investere, men mangler det sidste spark?
»​Er man usikker på, hvordan markedet fungerer, så synes jeg, man skal forsøge at sætte sig ind i det. Læs nyheder om markedet, hør podcasts, læs bøger eller gør det på den måde, du bedst lærer på. Man behøver ikke vide alt, inden man begynder, men det er godt at få styr på det basale, så man for eksempel ved, hvad en aktie er, og hvordan aktiemarkedet grundlæggende fungerer.«

»Derudover synes jeg, det er en god idé at starte med et lille beløb, så man lige dypper tæerne og finder ud af, hvilken risiko der passer til en, før man kaster sig ud i det med hele børneopsparingen.«

Kan du nævne en håndfuld aktier, ETF’er, eller fonde, du godt kan lide, og derfor holder særligt øje med?
»Jeg kigger ikke kun på aktier eller ETF’er, men også på trends. For tiden holder jeg øje med udviklingen inden for velfærdsteknologi rettet mod ældre på grund af den demografiske udvikling, idet vi bliver ældre og ældre.«

Læs også: Sådan kommer du i gang med at investere

»Derudover holder jeg øje med en gaming-ETF, der hedder VanEck Vectors Video Gaming and eSports. Jeg tror på, at gaming bliver endnu større. Folk har i mange år betvivlet, om det overhovedet var sport, men i dag spiller folk videospil i store arenaer verden over. Det er blevet mere velanset at game nu, fordi det kan dyrkes professionelt, og man kan gå på efterskolelinjer, der har gaming som tema. Jeg holder også øje med Gravity og Kahoot. De har fået nogle ordentlige hug på det seneste, men jeg tror, de kommer tilbage på sigt, og jeg overvejer at gå ind i dem, fordi jeg tror på trenden.«

»Og så forsøger jeg at udpege de selskaber, der producerer lovende grøn teknologi og innovation, men jeg synes, det er svært at sige, hvad der på sigt bliver vinderen på klimaområdet, og hvem, der kommer til at være de vigtigste spillere i den grønne omstilling, fordi der hele tiden sker så meget på området.«

Læs også: Ung investor: Sådan investerer jeg 12.000 kr. om måneden

Læs også: Teodor på 21: "Disse aktier holder jeg øje med"