Henter kommentarer

Vildt afkast på populære aktiemarkeder: "Det er gået rigtig, rigtig godt"


Det er gået godt. Faktisk er det gået »rigtig, rigtig godt.«

Sådan lyder det fra Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, hvis man spørger ham, hvordan aktiemarkederne herhjemme, hos vores nærmeste naboer og ikke mindst i verdens største økonomi – USA – har klaret sig i løbet af de sidste seks måneder.

Herhjemme er det danske eliteindeks, C25, der omfatter de 25 mest omsatte, børsnoterede danske aktier på Københavns Fondsbørs, gået frem med 11,81 pct. i løbet af de første seks måneder af 2021.

»Danske aktier havde et fænomenalt 2020, og derfor var det ikke forventet, at de danske aktier skulle outperfome i samme grad, som de gjorde i sidste år,« siger Andreas Østerheden til Euroinvestor og fortsætter:

»Men et tocifret afkast er svært at være utilfreds med.«

Som investor har man i gennemsnit i løbet af de sidste 200 år fået et årligt afkast på omkring 8,3 pct., og opnår man mere end det, kan man være ganske tilfreds. Korrigeres tallet for inflation, ligger afkastet på 6,7 pct.

Højdespringerne blandt de danske C25-aktier tæller blandt andet DSV, Mærsk og Novo. Her er DSV oppe med 45,3 pct., Mærsk med 36,7 pct. og Novo med 24 pct.

»Det er de aktier, der har klaret sig super godt, og som har været med til at trække det danske indeks op. Logistikaktierne, hvor DSV hører under, kører bare rigtig pænt, og det samme gælder for de stigende fragtrater, der har hjulpet Mærsk på vej,« forklarer chefstrategen.

Den omvendte historie

De to grønne aktier Vestas og Ørsted, har især været med til at trække indekset i en noget mere kedelig retning, og er den totale modsætning i forhold til hvordan aktierne udviklede sig i løbet af 2020. Årsagen skal blandt andet findes i, at Ørsted og Vestas var enormt populære aktier sidste år samt er renterne på kort tid er steget.

I år har Vestas og Ørsted rykket sig henholdsvis -13 pct. og -27,1 pct.

»De grønne aktier oplevede ekstrem stor investorappetit sidste år. De grønne aktiver var blevet dyre, og derfor skulle der ikke meget til at rykke båden, og det er noget af det sammen med rentestigninger, der har givet dem de bank, de har fået i år,« siger Andreas Østerheden, der samtidig påpeger, at Vestas de seneste 12 måneder er oppe med omkring 80 pct., så helt galt for aktien er det ikke gået.

De nordiske naboer

Tager man en tur over på den anden side af Øresund, finder man også pæne afkast siden nytår.

Det svenske S30-indeks, der blandt andet består af modekæmpen H&M, bilfabrikanten Volvo, industrikoncernen Electrolux og det internationale teleselskab Telia, er gået frem med 21,46 pct.

ccc Vis mere

»Indtil videre har år 2021 været et år, hvor cykliske aktier har gjort det godt, og det forklarer en stor del af stigningerne,« lyder fra Andreas Østerheden om det svenske marked.

Hos Sveriges naboland, olielandet Norge, er historien det samme. Det norske hovedindeks, OBX, består af 25 af de mest omsatte aktier i landet. Her finder man blandt andet teleselskabet Telenor og olieselskabet Aker.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Det norske indeks er gået frem med 20,6 pct., og ifølge chefstrateg Andreas Østerheden er det især olien, der har drevet fremgangen.

»Det er olie og energi, der driver det norske aktieindeks og i år er olieprisen er buldret i vejret.«

Vil man have fat i en tønde nordsøolie, skal man betale godt og vel dobbelt så meget i dag, end man skulle for et år siden. Fremgangen i olieprisen er steget på forventningen om økonomisk forbedring og at verden så småt vender tilbage til udgangspunktet før coronakrisen lammede samfund jorden over.

»Det er forventningen om, at vi kommer ud i verden og rejseaktiviteten får en chance for at komme igen,« siger Andreas Østerheden.

Store økonomier med store afkast

Hos de kæmpe økonomier – Tyskland og USA – er der også tocifrede afkast over hele linjen.

Et hurtigt kig på det tyske DAX-indeks viser, at indekset samlet er gået frem med 13,33 pct. Aktier som Adidas, Siemens og Volkswagen finder man i DAX-indekset, der primært består af aktier inden for cyklisk forbrug og industri.

The German share price index DAX graph is pictured at the stock exchange in Frankfurt, Germany, July 21, 2020. REUTERS/Staff Vis mere

»Historien er lidt det samme som Norge og Sverige, hvor industri og cykliske aktier har gjort det godt. Derudover er investorerne for alvor ved at købe ind i Europa,« siger Andreas Østerheden.

I USA holder mange investorer og analytikere øje med det toneangivende S&P 500-indeks, der omfatter 500 store amerikanske selskaber. I indekset, der er gået frem med 19,29 pct. siden nytår, finder man aktier som Microsoft, Johnson & Johnson, McDonald's, Netflix og Facebook.

»Stigningen i USA har været præget af, at man har givet astronomiske hjælpepakker. Senest i marts gav man store checks til befolkningen for tredje gang, så vækstimpulsen i USA har været stærk. Samtidig har man været i stand til at genåbne økonomien hurtigt, faktisk blandt de første i den udviklede verden, og jamen – så har appetitten for amerikanske aktier klaret sig godt,« fortæller Andreas Østerheden.

Fortsætter festen?

Om de ganske tilfredsstillende afkast fortsætter ind i det sidste halvår af 2021, er chefstrategen ikke helt overbevist om. Fed, den amerikanske centralbank, signalerer tydeligere og tydeligere, at pengepolitikken inden for en kortere årrække bliver strammet.

»Det vil dæmpe optimismen en smule,« vurderer Andreas Østerheden.

Læs også: Dansk it-selskab forlænger aftale med Novo - venter lavere indtjeningsmargin

Læs også: Norden-finansdirektør: 'Vi tror på, at det her kan holde et godt stykke tid endnu'