Henter kommentarer

Chefstrateg fra storbank forudser stærkt aktieår: Det her område er særligt attraktivt

Foto: DAVID GRAY
Vis mere

Emerging markets er blandt de steder, som gemmer på potentiale, mener chefstrateg fra Danske Bank. Her følger nogle bud på, hvordan du kan investere i det marked.

2021 bliver et stærkt aktieår, der meget vel kan byde på tocifrede stigninger, spår Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i Danske Bank.

»Vi kommer til at stå med en økonomi på steroider, når vi bliver vaccineret, med den massive finans- og pengepolitiske støtte, der er givet siden maj sidste år. Det vil betyde, at vi vil se et meget bredt globalt funderet opsving,« siger Henrik Drusebjerg.

Stigningerne på aktiemarkedet vil derfor blive bredt ud til en større del af aktiemarkedet modsat sidste år, lyder vurderingen.

»I 2020 var aktieafkastet mere koncentreret: Havde du den rigtige sektor og den rigtige del af sektoren og regionen, tjente du væsentligt mere end det gennemsnitlige marked. Nu handler det om at brede sig ud fremfor at være nicheorienteret og risikere at ramme forkert,« siger Henrik Drusebjerg.

Flere råvarer tak

Danske Bank skruer derfor igen op for industriaktier, som ifølge chefstrategen ellers har haft det »rigtigt svært«.

»Jeg tror, at nogle af de mere traditionelle sektorer kommer tilbage i takt med, at vi kan genåbne,« uddyber Henrik Drusebjerg.

Til gengæld skruer banken ned for blandt andet det mest aggressive indenfor informationsteknologi, mens den stadig finder it-sektoren attraktiv.

»Vi har stadig et lille ekstra fokus på USA, og i stedet for at køre rent på Asien, som vi har gjort meget ensidigt indtil nu, har vi bredt det ud til emerging markets med forventning om, at der kommer større efterspørgsel efter mange råvarer, som emerging markets-økonomierne er stærke i,« uddyber Henrik Drusebjerg.

Hvis du ønsker at investere i råvarer, kan du forholdsvist billigt få en bred eksponering ved at investere i en fond med forskellige råvarer såsom ædelmetaller, påpeger chefstrategen.

To bud på emerging markets-fonde

Er du på udkig efter aktier i udviklingslandene, findes der også forskellige fonde, der er oplagte til formålet.

Et eksempel er iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF, der investerer i over 2800 virksomheder blandt large- mid- og smallcap i emerging markets, ifølge Blackrock, der er kapitalforvalteren bag iShares-ETF'e. Fonden gav et afkast på 18 pct. i 2020 år og knap samlet 100 pct. de sidste fem år.

Hvis du er på udkig efter et mere ansvarligt alternativ, findes der iShares MSCI EM SRI UCITS ETF. Fonden har sorteret emerging markets-virksomheder ud fra en ESG-vurdering (miljømæssige, sociale og ledelseskriterier) og frasorteret brancher som våben, tobak og voksenunderholdning. Fonden tæller aktuelt 181 virksomheder og gav et afkast på knap 19 pct. i 2020. Omkostningerne lyder på 0,25 pct.

Henrik Drusebjerg ser generelt et stort potentiale i gruppen for grønne aktier, som han tror vil performe bedre end det gennemsnitlige marked i 2021.

»Men jeg tror, at man skal passe på med at dele det op, så man opfatter grønne aktier som en sektor for sig. Jeg tror, at det bliver inkorporeret i de sektorer, vi kender i dag. Der kan sagtens ligge nogle kæmpestore landvindinger i nogle af de traditionelle selskaber, vi kender i dag,« siger han.

Læs også: Chefstrateg: Her er mine bedste råd til køb af grønne aktier

Læs også: Danske Bank efter stigning på 120 pct. i 2020: 'Alt, alt for tidligt at tale om boble'