Henter kommentarer

Advarer boligejere: Flere kan ende på tvangsauktion


7-8 måneder.

Så lang tid går der typisk, fra at en boligejer stopper med at betale deres realkreditlån – og til, at ejendommen sælges på tvangsauktion.

Tidsforskydelsen gør, at flere boliger de kommende måneder risikerer at komme på tvangsauktion. Det vurderer boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Hun peger på, at renterne på variable lån skød op omkring årsskiftet, og at den første store renteregning er endt hos boligejerne 31. marts.

Læs også: Nye inflationstal: Så meget koster det danskerne

»Vi har derfor formentlig endnu ikke set de fulde konsekvenser af rentestigningerne, og vi forventer, at antallet af tvangsauktioner vil stige i den kommende tid,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Boligøkonomens vurdering kommer i kølvandet på nye tal fra Danmarks Statistik, som viser, at var 143 tvangsauktioner i marts.

Lise Nytoft Bergmann hæfter sig ved, at det er anden måned i træk med »forholdsvist mange tvangsauktioner«:

»Det seneste år er danskerne blevet mødt af højere renter og inflation, som gør det svært for nogle familier at få enderne til at mødes. Det er derfor heller ikke en overraskelse, at vi de seneste måneder har set en stigende tendens i antallet af tvangsauktioner,« påpeger boligøkonomen.

Skruer man tiden tilbage til februar, røg 147 ejendomme under hammeren på tvangsauktion. I tiden op til coronapandemien lå det tvangsauktionerne på omkring 200 om måneden.

Også Arbejdernes Landsbank bemærker, at vi kan ramme en periode med et stigende antal tvangsauktioner som følge af højere renter, inflation og faldende boligpriser.

Arbejdernes Landsbank forventer dog ikke en gentagelse af finanskrisens efterdønninger, hvor der i årene 2010-2012 var mere end 5.000 tvangsauktioner om året.

»Både boligmarkedet og boligejerne står et helt andet og bedre sted i dag på et langt mere robust ståsted. Vi har sparet langt mere op, vi har lånt langt færre penge i vores friværdi og rekordmange er i beskæftigelse. Desuden vil mange boligejere først forsøge at spare andetsteds end på boligposten i budgettet, hvis der opstår udfordringer med terminen,« bemærker Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Læs også: Dansk bank giver positiv rente til alle kunder

Læs også: To børshuse hæver kursmålene for Novo Nordisk