Henter kommentarer

Danske boligejere med livrem og seler: "En helt vild stigning"

Foto: Tobias Kobborg
Vis mere

 

Bankernes økonomer har svært ved at tro dagens friske tal for danskernes gøren og laden på markedet for realkredit. Det er danskernes hang til fastforrentede lån, der vækker opsigt. De fastforrentede lån brager frem hos de danske boligejere, mens lån med variabel rente er sendt helt i dørken, noterer Arbejdernes Landsbank, efter en stigning i lånetypen på 100 mia. kr.

»Det er en helt vild stigning, og for første gang i 10 år har fast rente i år passeret de variabelt forrentede lån om at være det mest dominerende hos boligejerne. Appetitten på større rentesikkerhed på de danske villaveje er glubende og virker nærmest umættelig på nuværende tidspunkt, og det er med god grund,« lyder det fra Jeppe Juul Borre, cheføkonom i AL Bank.

Baggrunden er netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark mandag morgen, der viser, at danske boligejere kaster sig over de fastforrentede lån. I 3. kvartal øgede boligejerne omfanget af fastforrentede lån med 30,8 mia. kr., hvilket betyder, at der i de danske ejerboliger i dag er fastforrentede lån for 854 mia. kr. Det er 110 mia. kr. mere end for blot et år siden, hvilket svarer til en stigning på næsten 15 pct., skriver arbejderbanken. . Samtidig har boligejerne gennem det seneste år reduceret boligejerne deres beholdning af variabelt forrentede lån med 51 mia. kr. Alene i 3. kvartal dykkede variabel rente med 12 mia. kr.

»Den massive vandring mod rentesikkerhed har stået på i mange år og kommer af flere årsager. Dels er der det lave renteniveau, som har gjort det attraktivt at binde renten på et lavt niveau, samtidig med renteforskellen mellem variabel rente og fast rente er snævret kraftigt ind. Hertil er bidragssatserne steget mest for lån med variabel rente, mens flere myndighedstiltag også har skubbet til udviklingen over mod mere fast rente hos de danske boligejere,« skriver Jeppe Juul Borre.

Med dagens tal står der i dag fast rente på 50,1% af boligejernes lån, mens der står variabel rente på 49,9%. For et år siden stod de fastforrentede lån for godt 45%, og skruer vi tiden tilbage til 2012, så var andelen næsten nede og ramme 30%. Der er med andre ord tale om en vedholdende og imponerende stigning i de fastforrentede låns andel af boligejernes lån.

Læs også: Rentefald baner vejen for nyt drømmelån: 'Meget bemærkelsesværdigt'

Læs også: Her er to bud på grønne vinder-aktier