Henter kommentarer

Fortsætter sit fald: Til salg-skiltene forsvinder


I flere måneder i streg væltede det frem med nye salgsopstillingerne.

Men i december vendte det, og boligudbuddet begyndte med at falde.

Og i årets første måned er faldet fortsat, viser nye tal fra Boligsiden.dk for udbuddet af ejerboliger i start februar 2023.

Læs også: 5 boligråd til dig, der vil købe

Da februar blev skudt i gang var der 42.295 ejerboliger til salg, hvilket er 1,7 procent lavere end de 43.033 ejerboliger, der var til salg i start januar.

»Boligudbuddet er faldet i både december og januar, men det skyldes ikke, at nedturen på boligmarkedet er ved at være slut, og at køberne igen er begyndt at shoppe løs. I stedet skyldes det årstiden, og at der ikke er kommet ret mange nye boliger til salg de seneste måneder,« lyder det fra boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Hun forklarer, at sådan plejer det at være omkring årsskiftet, og det er derfor ikke den store overraskelse.

Læs også: Populær boligfinte kan sikre robusthed: 'Godt nyt' i svær økonomisk tid

Og selvom boligudbuddet er faldet to måneder i træk, så er det stadig væsentligt højere end på samme tid sidste år.

Ved indgangen til februar 2022 var der nemlig kun 31.142 boliger til salg, hvilket betyder at udbuddet er steget med 36 pct. det seneste år.

»Køberne er pressede af høje renter og høj inflation, og mange familier overvejer desuden, om de er bedre stillet ved at se tiden lidt an,« siger Lise Nytoft Bergmann.

»Ifølge Boligsiden er prisen på et gennemsnitligt hus faldet med 9 procent siden toppen i sommer mens ejerlejligheder og fritidshuse er faldet med hhv. 10 procent og 5 procent Og det er trods alt sjovere at købe bolig på bunden end på et tidspunkt, hvor priserne stadig er på vej ned,« tilføjer hun.

Læs også: Flere ser mulighed i særlig lånefinte

Hvis man zoomer ind på Region Hovedstaden, hvor det er gået særligt vildt for sig, er udbuddet af huse steget med 110 pct. det seneste år og udbuddet af ejerlejligheder med 59 pct.

Lise Nytoft Bergmann forklarer, at en rentestigning rammer alle boligkøbere, men den slår hårdere igennem i de dyre områder. Derfor er det naturligt, at udbuddet er steget mest i og omkring København, hvor boligkøberne skal have den tunge pung op af lommen for at komme ind på boligmarkedet.

Læs også: 'Bemærkelsesværdig' udvikling: 'Det er godt nyt for boligejerne'

Læs også: Særligt lån hitter blandt danskerne: 'Det kan påvirke boligmarkedet på sigt'