Henter kommentarer

Ikke set i 28 år - gæld falder med "perfekt timing"


Som regel er det så sikkert som amen i kirken, at danskernes boliggæld vokser og vokser. Men ikke i 2022.

Danmarks Nationalbank er klar med friske tal, der viser, at danskernes gæld til realkreditten i år er faldet med 5,6 mia. kr. Nationalbanken bemærker samtidig, at det er første gang siden 1994, at udviklingen i boligejernes samlede realkreditgæld er negativ.

Ifølge Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen er det dog lidt uheldigt, at realkreditgælden er steget en lille smule i Århus og København.

Læs også: Danskerne vælter sig i penge – 'Det er bemærkelsesværdigt'

»Men det ændrer ikke på, at dagens tal er en god nyhed. Ovenikøbet med en perfekt timing,« lyder skudsmålet fra Søren Kristensen.

Ifølge Nationalbanken er det særligt de stigende renter, og dermed muligheden for konverte fastforrentede lån, der har høvlet af gælden.

»De stigende renter har givet mange boligejere med fastforrentede boliglån mulighed for at konvertere deres lån. Ved at konvertere lån med en fast lav rente kan boligejerne reducere deres nominelt udestående realkreditgæld mod at optage et nyt lån med en fast eller variabel rente, som afspejler det aktuelle renteniveau,« skriver Nationalbanken.

Læs også: Realkreditgigant: 6-procentlånet kan få et comeback en af de kommende dage

Søren Kristensen fra Sydbank kalder udviklingen en god nyhed:

»I en tid, hvor de fleste nøgletal er til den sløje side, så er det her en rigtig god nyhed. Det stiller nemlig boligejerne i en mere robust position, så stigende renter og faldende boligpriser bliver en lidt mere spiselig cocktail. Det er altså med andre ord med til at bidrage til stabiliteten i dansk økonomi. Faktisk er mere robuste boligejere med store friværdier en af de store trumfkort vi har på hånden. Noget vi ikke havde i 2008.«

Også de faldende boligpriser bidrager naturligt til, at væksten i realkreditgælden aftager. Der skal ganske enkelt lånes mindre, når huse og lejligheder falder.

»De højere renter har også betydet dyrere finansiering af boligkøb og dermed bidraget til prisfald på boligmarkedet. Lavere boligpriser vil alt andet lige betyde, at der skal lånes mindre til køb af ny bolig, hvilket også bidrager til at dæmpe væksten i realkreditgælden,« skriver Nationalbanken.

Læs også: Efter voldsom nedsmeltning: Nu erkender de sig skyldige

Læs også: Danske Bank-strateg: Sådan ville jeg placere 100.000 kr. nu