Henter kommentarer

Ny vild rekord på boligmarkedet: »Der er ingen tvivl om, at det går for stærkt«


Der er fortsat massiv rift om boliger, og det har resulteret i endnu en rekord på boligmarkedet.

I sidste måned blev der solgt  9191 boliger, hvilket er den højeste handelsaktivitet nogensinde registreret i februar, og er en stigning på 50 pct. sammenlignet med samme måned sidste år.

Det viser friske tal fra Boligsiden.

Ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er der brug for en snarlig afkøling for ikke at komme ud af trit med virkeligheden.

»Boligmarkedet bevæger sig med en meget voldsom fart, og måned efter måned sidder vi ganske enkelt og noterer nye rekorder på priser såvel som handler. Der er ingen tvivl om, at det går for stærkt, og vi skal gerne se det køle af indenfor en nær fremtid for ikke at træde udenfor virkelighedens rammer. Jeg forventer nu også at se en lavere hastighed og et mindre tryk på prispresset, som et øget udbud skal hjælpe til med gennem foråret. Men sker det ikke, så øger det bekymringen.«

Helt præcist blev der i februar solgt 41 pct. flere villaer og rækkehuse, 52 pct. flere ejerlejligheder og 91 pct. flere sommerhuse end samme måned året før.

Læs også: Nationalbanken: Prisfesten på boligmarkedet fortsætter

Dog er der ifølge cheføkonom også beroligende omstændigheder i sigte. De seneste par måneder er der sket en stigning i boliger, der bliver sat til salg.

»Der er med andre ord massere af boligejere, som ønsker at sælge. Vi forventer derfor også, at udbuddet stiger gennem foråret og fungere som en ventil til at lukke lidt luft ud af et presset boligmarked,« lyder det fra Jeppe Juul Borre.

Stigende bekymring

I løbet af ugen er det kommet frem, at også Finanstilsynet ser med stigende bekymring på boligmarkedet. Til Finans udtalte vicedirektør Kristian Vie Madsen følgende:

»Når man ser på vækstområderne og særligt København, så stiger gælden mere end den disponible indkomst. Det er et ekstra opmærksomhedspunkt. Vi er en tilsynsmyndighed, så vi er altid bekymrede, men når vi ser en udvikling, hvor vi ikke helt kan se sammenhængen med den generelle økonomiske udvikling, så er vi mere bekymrede.«

Det kan du læse mere om her.

Også direktør i Nationalbanken, Lars Rohde, kigger med alvor på situationen.

»Vi er ikke frygtsomme, men vi er agtpågivende. Og vi noterer os, at der har været en relativt kraftig stigning og specielt over det seneste år. Og vi noterer os også, at den er relativt bredt funderet, men især har ramt ejerlejligheder i København og Aarhus,« sagde direktøren onsdag på et pressemøde i forbindelse med offentliggørelsen af Nationalbankens halvårlige prognose for dansk økonomi.

Af netop den prognose fremgår det, at Nationalbanken venter at huspriserne i løbet af år 2021 kommer til at stige 9,7 pct. Dog venter banken, at priserne vil bremse op i de kommende år. Ifølge prognosen vil boligpriserne stige 3 pct. i 2022 og 2,3 pct. i 2023.

Skyhøje priser

Den heftige handelsaktivitet har været med til at presse boligpriserne massivt op, og i løbet af det seneste år er huspriserne steget 9,2 pct., mens priserne på ejerlejligheder er steget 11,7 pct.

Aktuelt er boligpriserne det højeste siden midten af 00erne, og i gennemsnit skal man af med en 1 mio. kr. mere end for et år siden for at købe et hus i København. Kigger man efter en lejlighed i landets  hovedstad, skal man af med 500.000 kr. mere sammenlignet med året før.

Læs også: Storinvestor fremhæver 4 aktier til Europas genstart – dansk aktie med på listen

Læs også: Første amerikanske storbank giver kunder adgang til bitcoin-fonde