Henter kommentarer

På udkig efter sommerhus? Her kan stort projekt sende sommerhuspriserne op


Den jyske vestkyst tiltrækker hver sommer tyske turister i hobetal, men en ny tunnel mellem Danmark og Tyskland kan inden for en årrække lave om på det.

Får de tyske besøgende smag for nye områder af landet, kan det have positiv betydning for sommerhuspriserne i allerede populære sommerhusområder på Sjælland.

Det vurderer boligøkonom i Jyske Bank, Mikkel Høegh.

»På sigt bliver det noget lettere for tyskerne at komme til Danmark, og det kan give et potentiale til sommerhusområderne på blandt andet Sydsjælland og Nordsjælland,« siger han.

Femern-forbindelsen er navnet på den 18 kilometer lange tunnel, der blandt andet gør det muligt at komme fra den lille havneby Rødbyhavn til Puttgarden på ti minutter, som ventes at stå færdig i 2029.

Læs også: Så meget har en gennemsnitlig husejer tjent det seneste år

Mikkel Høeg fremhæver blandt andet områder som Marielyst på Falster og Karrebæksminde på Sydsjælland samt sommerhusområderne på hele den nordsjællandske kyst som områder, hvor sommerhuspriserne kan nyde godt af en ny hurtig forbindelse mellem Danmark og Tyskland.

»Disse steder er i forvejen kendte og attraktive sommerhusområder, hvor til- og frakørselsforholdene pludselig bliver markant bedre for udenlandske turister,« siger boligøkonomen.

Er der stor efterspørgsel på at leje sommerhuse i et bestemt område, vil der være flere, som vil se det som en god forretning at købe sommerhusejendomme med henblik på udlejning, og der er den effekt, der kan få sommerhuspriserne til at stige, forklarer Mikkel Høeg.

Brandvarmt på Lolland

I Nykøbing Falster er ejendomsmægler Thomas Kruse indehaver af byens lokale Estate-afdeling. Han tror også, at den nye Femern-forbindelse vil give sommerhuspriserne på Lolland et nøk opad – også når det gælder almindelige huse.

»Når forbindelsen er færdig, tror jeg, der vil ske en ændring, og vi vil opleve stigende priser generelt. Maribo og Nykøbing Falster bliver nærmest en satellitby til Hamburg,« vurderer Thomas Kruse, der selv er opvokset på Lolland-Falster.

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

Ligesom i resten af landet har efterspørgslen på sommerhuse på Lolland også været massiv. I første kvartal i 2019 var der 246 sommerhuse til salg i Thomas Kruses område. I dag er tallet 48.

»Det siger lidt om, hvor hurtigt det går på så kort tid. Sommerhusmarkedet er brandvarmt,« siger han og tilføjer, at efterspørgslen på sommerhuse især har været stor omkring Marienlyst, Kramnitze og Hummingen.

Det er spekulativt

Er man »spekulativ«, som Mikkel Høeg kalder det, og køber et sommerhus som investering, fordi man har gevinst for øje, skal man væbne sig med tålmodighed.

»Det, at tyskerne får lettere ved at komme til Danmark, og at man derfor køber et sommerhus på baggrund af det, er noget spekulativt, men hvis det er det, man gerne vil, er det vigtigt at have en lang tidshorisont,« siger han.

Mikkel Høeg råder dog altid til, at man først og fremmest køber sommerhus som en gode, og fordi man tænker, man vil bruge det til ferie og afslapning.

»Man skal huske på, at det ikke altid er givet, at et sommerhus giver anledning til store værdistigninger, og slet ikke så store, som vi har set i løbet af det seneste år.«

Kigger man på hele landet, er sommerhuspriserne i løbet af de sidste 12 måneder steget 12,7 pct., viser tal fra Boligsiden.

I Holbæk Kommune har prisstigningerne været størst med en stigning på 71,2 pct. Derefter følger Helsingør og Vordingborg Kommune med sommerhusprisstigninger på næsten 40 pct.

Læs også: Lau Svenssen: Status i marts og udsigter for aktiemarkederne i 2021

Læs også: Ny boligskat kan sætte en stopper for boligfesten i København