Henter kommentarer

Boligpriserne i kovending: Efter otte måneder stiger priserne


I otte måneder i streg er huspriserne dykket, men i marts måned er den tendens vendt.

Boligpriserne steg nemlig i årets første forårsmåned, men de stigende priser vil nok ikke vare ved, lyder det fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

Nye tal fra Boligsidens markedsindeks for marts 2023 viser, at huspriserne steg med 1,2 pct. i marts, mens prisen på ejerlejligheder og fritidshuse steg med henholdsvis 0,6 pct. og 1,5 pct.

»Det er glædeligt for boligejerne, at priserne igen stiger på både huse og fritidshuse, men vi tror desværre ikke, at stigningerne holder ved. Renten er steget kraftigt det seneste år, og kombineret med heftige prisstigninger på blandt andet fødevarer og energi, sætter der grænser for, hvor dyre boliger, som særligt førstegangskøberne har råd til,« lyder det fra boligøkonomen.

Læs også: Nordnet om dansk aktie: Investorerne har tabt stort set alle deres penge

»Vi tror derfor, at boligpriserne vil falde yderligere, men det kan sagtens blive et forløb med både 'ups and downs' i de månedlige tal,« tilføjer hun.

Tager man højde for de sædvanlige sæsonudsving, er der fortsat tale om stigende priser på både huse og fritidshuse med prisstigninger på henholdsvis 0,4 pct. for huse og 0,9 pct. for fritidshuse. På ejerlejlighedsmarkedet bliver prisstigningen dog vendt til en lille fald, når man korrigerer for de almindelige sæsonudsving.

Huspriserne nåede deres foreløbige top i juni 2022, og siden da er der skåret 9,7 pct. af prisen på landsplan.

Et gennemsnitligt hus på 140 m², der blev handlet til 2.502.000 kr. i juni, kan dermed sælges for 2.260.000 kr. i dag. Det svarer altså til, at husejerne har 'mistet' 243.000 kr. som følge af de faldende priser.

»Boligpriserne steg i marts, men overordnet set har boligejerne stadig mister en solid luns af deres friværdi siden forsommeren 2022. Har man været boligejer i en længere årrække, har man dog fortsat høstet en solid gevinst de fleste steder i landet,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Hvor meget ens bolig er faldet i værdi afhænger især af geografi. Huspriserne er særligt faldet meget i de dyre områder og herunder især i hovedstaden.

Lise Nytoft Bergmann forklarer, at det skyldes en kombination af høje priser, der gør køberne sårbare overfor ændringer i realkreditrenten og fatamorganaagtigt store prisstigninger under pandemien.

Læs også: På sit laveste siden finanskrisen: Den norske krone fortsætter sit fald

Læs også: Aktiechef: En opjustering kan være på trapperne fra dansk folkeaktie