Henter kommentarer

Boligpriserne stiger stadig - så meget har en husejer tjent det seneste år


Boligpriserne stiger stadig, men med langt mindre fart end tidligere på året.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistiks prisindeks for ejendomssalg for september 2021.

I løbet af september steg priserne på et gennemsnitligt hus 0,3 pct., mens en gennemsnitlig ejerlejlighed steg med 1,9 pct. Prisstigningerne i september kommer oven på et fald i august på tilsvarende 0,3 pct., og derfor har priserne i praksis stået stille siden juli, lyder det fra Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

»Boligmarkedet er på vej ned i gear oven på en periode med stor interesse for at købe ejerbolig. I 1. kvartal og 2. kvartal steg huspriserne med hhv. 3,5 pct. og 2,7 pct., og på den baggrund er en stigning på 0,5 pct. i 3. kvartal ikke prangende. Når det er sagt, er der dog stadig tale om, at husejerne har fået en flot stigning i deres friværdi det seneste år,« skriver hun i en kommentar.

I løbet af det seneste år er priserne gået i vejret med 9,8 pct., og selvom priserne nu er ved at finde et mere roligt leje, ændrer det ikke ved, at det seneste år har været »fantastisk for boligejerne,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Sidste år kostede et gennemsnitligt hus cirka 2,1 mio. kr., og med en prisstigning på knap 10 pct., kan det samme hus sælges for cirka 2,3 mio. kr. Altså godt 200.000 kr. mere.

En gennemsnitlig ejerlejlighed kan sælges for 226.000 kr. mere end for et år siden, da priserne på ejerlejligheder er steget 9,5 pct. det seneste år.

Et gennemsnitligt sommerhus kostede 1,4 mio. kr. for et år siden. I dag er sommerhuspriserne 15,3 pct. højere, og derfor kan det sælges for 215.000 kr. mere.

»Boligpriserne er i øjeblikket ved at stabiliserer sig, men det ændrer ikke ved, at det seneste år har været fantastisk for boligejerne. Interessen for at købe bolig har været enorm, og priserne har haft vokseværk. Mange boligejere har i dag en solid friværdi, og selv om de ikke står og skal sælge, er det trods alt rart at vide, at man har en solid opsparing liggende i sin bolig,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Læs også: Alle snakker om det - men danske småinvestorer er ikke bekymret

Læs også: Her er årets store skuffelser blandt de professionelle investorer