Henter kommentarer

Rasler ned: Nye boliglån er på det laveste i fire år


Danskernes lyst til at optage nye realkredit var i årets første tre måneder den laveste i fire år.

Det afslører nye tal fra Finans Danmark.

I 2021 kastede danskerne sig frådende ud på boligmarkedet, i 2022 blev der omlagt lån i stor stil, men appetitten på realkreditlån er altså ebbet ud i første kvartal.

I alt blev der givet lån for 15,2 mia. kr. i januar, februar og marts, hvilket er det laveste siden 2014.

»De stigende renter, energi- og forbrugerpriser har gjort det dyrere at købe og eje en bolig. Det har fået danskerne til at være mere tilbageholdende med at købe bolig, og det giver sig også udtryk i efterspørgslen efter lån til boligkøb. Renterne er steget lidt igennem første kvartal, og tallene viser, at en del boligejere har været ude at lægge lån om i første kvartal, men der var væsentligt flere, der lagde lån om sidste år,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

63 pct. af boligejerne, der optog et realkreditlån i årets første tre måneder, valgte fast rente.

Variabel rente er ofte lavere end fast rente, men der er risiko for, at den variable rente kan stige og dermed blive højere end den faste. I en tid med høje forbrugerprisstigninger, kan det ifølge Ane Arnth Jensen give mindre bekymring at vælge fast rente.

»Rigtig mange boligejere vælger et fastforrentet realkreditlån. Den faste rente beskytter mod eventuelle rentestigninger, og det kan skabe tryghed i privatøkonomien for boligejerne at kende renten i hele lånets løbetid. I en situation, hvor der er usikkerhed om udviklingen i priserne på for eksempel energi og dagligvarer, kan en fast rente på boliglånet gøre, at man som boligejer har en bekymring mindre at forholde sig til,« lyder det fra Ane Arnth Jensen.

Læs også: Udsigt til markant ændring af aktiesparekontoen – økonom tordner mod løsningen

Læs også: Én afgørende ting kan koste dyrt at glemme ved jobskifte