Henter kommentarer

Pensionsgigant advarer: Familier bør reagere nu


Danskernes renteudgifter vil stige med 12 mia. kr. i 2023.

Det viser tal fra Dansk Industri. Det forventes at danskernes renteudgifter vil stige til 56 mia. kr. i 2023. I 2022 var tallet 44 mia. kr.

En gruppe danskere kommer især til at mærke rentestigningerne, vurderer erhvervsorganisationen.

Læs også: Jyske Bank: Risikovillige investorer er skræmte

»Det er især danskere med variabelt forrentede realkreditlån, som kommer til at betale mere i rente. 3 ud af 10 realkreditlån skal refinansieres i 2023, og for de berørte familier vil de månedlige renteudgifter stige med mellem 1.000 og 5.000 kr.,« skriver Dansk Industri i en analyse.

Renterne vil ifølge organisationen ramme niveauer, som ikke er set i mange år.

Læs også: Dansk nøgletal fortsætter frem – men det synger på sidste vers, mener økonom

»Det er i 2023, at rentestigningerne for alvor vil slå igennem på danskernes privatøkonomi. Renterne i banken og realkreditinstituttet vil i årets løb komme op på de højeste niveauer siden 2014,« skriver Dansk Industri.

Organisationen forklarer også, at de stigende renteudgifter vil medføre et fald i de danske familiers disponible indkomst på 0,5 pct.

Læs også: Ny udvikling i Bavarian Nordic: 'Måske en anelse i den høje ende'

Familier bør allerede nu forberede sig på en ny virkelighed. Det fortæller privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen til Finans.

»Man kan med fordel allerede nu begynde at overføre ekstra til budgetkontoen for at vænne sig til de nye tider, og for at opbygge en buffer inden hammeren falder,« siger Camilla Schjølin Poulsen ifølge Finans.

De seneste år har budt på nogle vilde udsving for boligrenterne. Da 2022 tog sin begyndelse var renten på et 30-årigt fastforrentede lån nede i 1,5 pct. I løbet af året er renterne kun gået op, så man i slutningen af september kunne åbne for 6-procentlånet.

Læs også: Bavarian sælger 7 millioner nye aktier

I oktober begyndte Totalkredit endda at gøre klar til et 7-procentlån uden afdrag i 10 år. Det kom dog aldrig så vidt, at lånet kom på markedet.
Siden er renterne igen faldet med nogle få, mindre stigninger, og i dag er det toneangivende lån på 4 pct.

I fredags kunne Totalkredit så varsle, at det fastforrentede 5-procentlånet står til snart at lave comeback, hvilket sker efter gentagne rentehævninger fra ECB og Nationalbanken. Læs mere her.

Læs også: Jyske Bank sænker sine forventninger til Rockwool

Læs også: Europæiske aktier nærmer sig rekord