Henter kommentarer

Analysehus: Nyt liv på First North i Danmark


 

Minibørsen First North i Danmark blev introduceret i 2005, men har i mange år haft problemer med at etablere nye vækstselskaber med succes.

Faktisk er kun seks ud af de nuværende 31 selskaber blevet børsnoteret før år 2017. Det har medført, at flere mindre danske vækstselskaber i en årrække valgte at notere sig i Sverige, hvor børsklimaet har været bedre. Ikke desto mindre tyder noget på, at tendensen er vendt, da tilgangen af nye selskaber de seneste år har været stærkt stigende på First North.

I foråret tog Stenocare turen over Øresund og flyttede fra den svenske Spotlight-børs til den danske First North. Markedet for nye børsnoteringer har også været brandvarmt på First North i år. Indtil videre er otte selskaber blevet børsnoteret på den danske minibørs, og der er yderligere to på vej inden for den næste måned, som er Alefarm Brewing og Dataproces. Dermed ventes 2020 at blive et rekordår for børsnoteringer på den danske First North.

Figur 1: Nynoteringer inkl. STENOCARE på Nasdaq First North i Danmark fra 2017 til 27. okt. 2020 Vis mere

I videoen ovenfor ses, hvordan den årlige omsætning for selskaberne i First North Denmark GI-indekset har udviklet sig. Videoen er lavet via Flourish Studios.

Institutionelle investorer har øget interessen

Historisk har problemet for First North været, at kvaliteten af de nynoterede selskaber har været for lav i forhold til værdiansættelsen ved børsnoteringen. Det har fået aktiekurserne til at falde, og de private investorer til at flygte.

I år er tendensen anderledes, da størstedelen af de nynoterede First North selskaber har været succesfulde målt på afkast fra tegningskursen. Blandt de nye selskaber med højest afkast ses FOM Technologies og Penneo med afkast på henholdsvis 407% og 315%. Det vidner om, at udbudspriserne har været på et attraktivt niveau.

Tabel 1: Afkast år til dato (27. oktober) for nynoteringer på Nasdaq First NorthNote: STENOCARE er udeladt i tabellen, da selskabets flytning ikke var en regulær IPO Vis mere

Kvaliteten af selskaberne kommer blandt andet til syne ved, at institutionelle investorer har øget interessen for First North selskaberne. BankInvest gik med fonden Small Cap Danske Aktier ind i børsnoteringen af Penneo som ankerinvestor, da selskabet gik på First North i sommer. Det har givet en tryghed for de private investorer, der stadig er de vigtigste investorer for First North selskaberne.

Sponseret indhold: Finansforbundet: Det handler om at se muligheder i forandringerne

Forbedret aktiekultur

En øget opmærksomhed på First North selskaberne har i år været vigtig for selskabernes begyndelse og eksistens på First North. Medierne har her spillet en stor rolle for selskabernes talerør til investorerne. Derudover har de nynoterede selskaber haft stor fokus på markedsføring gennem f.eks. digitale investorarrangementer. Det har øget transparensen og dermed investorinteressen, idet potentielle investorer har haft mulighed for at møde ledelsen i forbindelse med udbudsperioden.

Alt i alt er der i år for alvor pustet liv i den danske minibørs, hvilket er godt for den danske aktiekultur. Derved får investorerne nye investeringsmuligheder, og selskaberne får mulighed for at få den nødvendige opmærksomhed og kapital til den fremtidige vækstrejse.

Kasper Lihn ejer ikke aktier i de ovennævnte selskaber

Læs også: Kapitalforvalter: 4 selskaber kan påvirke udviklingen i verdens vigtigste aktieindeks

Læs også: Kendt valueinvestor: Her er min bedste investering nogensinde