Henter kommentarer

| Opdateret

4 robot-aktier til fremtiden


Det begyndte for alvor i 1960’erne - først i bilindustrien hos General Motors, men siden har det bredt sig. Brugen af robotter er blevet mere og mere udbredt - særligt i industrien, men også andre steder - og COVID-19 har formodentlig kun forstærket tendensen. Det kan du læse mere om her.

Aktier, der er eksponeret mod robotindustrien, nyder derfor stor popularitet. Men der er en kraftig spredning i, hvor attraktive selskaberne er, hvilket gør, at man som investor bør være særligt opmærksom på, hvilken eksponering mod megatrenden man vælger.

Robot-aktierne er nemlig en af de grupper af aktier, hvor den store spredning i selskabernes værdiansættelse, kvalitet og momentum gør det fordelagtigt at være selektiv frem for at have en bred ETF-eksponering. Det vurderer kvantstrateg Morten Nielsen fra Quant Research fra Jyske Markets.

Læs også: 4 stærke aktier: 'Du bør lede efter aktier her'

»Det er en af de grupper af selskaber, hvor du kan øge sandsynligheden for succes ved at være selektiv frem for at købe et bredt indeks, da vi observerer stor spredning i selskabernes attraktivitet,« udtaler han.

Det er baseret på en kvantanalysemodel, som man har udviklet i Jyske Bank, hvor man har optimeret faktorinvestering med udgangspunkt i tre kendte aktiestrategier - value, quality-, og momentum-investering. Her bliver 3000 af verdens største selskaber rangeret hver uge ud fra 21 nøgletal. Du kan læse mere om det her.

Godt 100 af de 3000 selskaber er i høj grad eksponeret mod robotteknologi. Og rangeringen af robotselskaberne afslører et særligt mønster: De er spredt vidt ud over skalaen.

Eller sagt på en anden måde: Der er langt imellem de aktier, der fremstår attraktive, og de aktier, der ikke gør.

Og mens et indeks især giver mening, når aktierne i indekset i høj grad ligger i den fordelagtige ende af skalaerne, vil du have en større fordel, og dermed højere sandsynlig for at opleve et merafkast, hvis du plukker aktierne fra toppen, når der er tale om en spredt gruppe.

Det er set ud fra et portefølje-synspunkt, så du opnår ikke fordelen, hvis du nøjes med kun at købe én af aktierne. Således skal du se på din porteføljes samlede tilt mod de fordelagtige karakteristika for at vurdere attraktiviteten af den samlede eksponering, understreger Morten Nielsen.

Læs også: Robotforsker forudser: Her påvirker COVID-19 robotudviklingen

Det er efter idéen om, at du heller ikke sikker på at vinde en fodboldkamp, bare fordi du har én stjernespiller på holdet.

»Vi skal have mindst 20 aktier i porteføljen for at opnå et minimumsniveau af diversificering samt minimere de selskabsspecifikke risici og høste de robuste risikopræmier, som er forbundet med value-, quality-, og momentum-investering; Og lige præcis i forhold til robotselskaberne får man en markant bedre eksponering, hvis man plukker de højest rangerede selskaber kontra de laveste i gruppen,« udtaler han.

Der er imidlertid flere bemærkelsesværdige observationer, hvis man ser på, hvor attraktive de forskellige aktier er ifølge analysemodellen i forhold til andre robotaktier.

For nogle vil det måske være overraskende, at navne som Rockwell Automation og Intuitive Surgical er at finde i midten af skalaen, mens man i bunden af rangeringen finder navne som amerikanske Brooks Automation, svenske ABB og franske Dassault Systemes. Det er navne, som i andre sammenhænge er blevet fremhævet som nogle af de mest interessante robotaktier.

Blandt aktierne, der fremstår mest attraktive, ifølge analysemodellen, finder man nedenstående fire aktier.

- Advantest

- Teradyne

- Zebra Technologies

- Omron

Navnene siger dig måske ikke noget, men Morten Nielsen har tidligere påpeget, at du som aktieinvestor ikke bør lade sig forblænde af navnet. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Overser du aktierne? Her forventer man stadig tocifrede vækstrater

Læs også: 5 it-aktier med stort potentiale: 'Det er en kandidat til porteføljen'