Henter kommentarer

| Opdateret

Overser du aktierne? Her forventer man stadig tocifrede vækstrater

Taiwan Semiconductor Manufacturing er en af verdens største chipproducenter. Selskabet producerer blandt andet microchips for andre selskaber - heriblandt Apple og Nvidia, som i stedet designer dem.
Taiwan Semiconductor Manufacturing er en af verdens største chipproducenter. Selskabet producerer blandt andet microchips for andre selskaber - heriblandt Apple og Nvidia, som i stedet designer dem. Foto: Bertrand GUAY
Vis mere

Din næste telefon, fremtidens bil, spillekonsoller, 5G, tingenes internet og robotterne på fabrikkerne. Det er blot nogle af de steder, hvor der vil være et stigende behov for computerchips i fremtiden.

En af dem, som har holdt øje med aktier, der er eksponeret mod den trend, er kvantstrateg Morten Nielsen fra Quant Research hos Jyske Markets.

»Vi har set siden Finanskrisen, at industrien er vokset med 13 pct. i gennemsnit per år. Chipselskaberne har derfor haft en god profitabilitet og været i stand til at styrke deres balancer. Derfor ser vi også en høj kvalitet, og en stabil vækst blandt selskaberne. Man forventer fortsat tocifret vækstrater på trods af coronakrisen, fordi de produkter, som chipselskaberne leverer indhold til, er så integreret en del af vores hverdag,« udtaler han.

Morten Nielsen overvåger udviklingen blandt 3000 af verdens største selskaber via en analysemodel udviklet i Jyske Bank. Her kan han se, hvilke aktier der har en høj grad af Value, Quality, Momentum, som er påviste kilder til merafkast i ens portefølje over tid. Du kan læse mere om, hvordan det foregår her.

Samsung er en af verdens største producenter af forbrugerelektronik, hvilket fremmer salget af dets semiconductors. Vis mere

At chipselskaberne er værd at holde øje med skyldes ikke mindst, at selskaber verden over hele tiden kæmper om at udvikle nye og bedre produkter. Det er her, at halvlederne spiller en nøglerolle. De er ‘hjernen’ i produkterne, og det er i kraft af dem, at vores elektronik er blevet hurtigere, mere pålidelig og mindre.

Computerchips er opbygget af halvledende (på engelsk semiconducting) materialer som f.eks. silicium.

Markedet for semiconductors, som halvlederne hedder på engelsk, havde i 2019 en værdi på ca. 412 mia. dollar, ifølge tal fra Semiconductor Industry Association. Marked vurderes dog til at vokse til godt 730 mia. dollar i 2026, ifølge Fortune.

Det er interessant for investorer, for det betyder, at nogle aktier vil blive løftet frem af en underliggende megastrømning.

»It-sektoren er samlet set en af de mest attraktive industrier set med langsigtede briller. Under det store markedsfald fra slutningen af februar og frem til midten af marts så vi da også, at it-sektoren var en af de sektorer, der klarede sig godt, fordi mange af  de større selskaber er af høj kvalitet, imens de mindre selskaber generelt ser mindre attraktive ud i vores optik. Det skinner også igennem blandt chipproducenterne. De har bredt set en stabil indtjening, høj profibilitet og gældssituationerne er fordelagtige, og så har de den vedvarende vækst, som vil gavne selskaberne fremover,« forklarer Morten Nielsen.

Apple benytter sig af såkaldt 'fabless' fremstilling, hvor selskabet selv står for design og salg af dets hardwareenheder - f.eks. en Apple-telefon - mens det har valgt at outsource produktionen af dets halvledere (på engelsk semiconductors) til en specialiseret producent, der kaldes for et halvlederstøberi (foundry). Vis mere

Der er ca. 90 producenter, der er interessante i globalt large cap perspektiv, fortæller Morten Nielsen.

Virksomhederne er fortrinsvis ligeligt placeret i USA og i Sydøstasien, der her tæller lande som Kina, Taiwan, Japan og Sydkorea. Den sammenlagte markedsværdi er dog klart størst i USA, fortæller Morten Nielsen.

De amerikanske halvleder-selskaber stod til sammenligning for op mod 47 pct. af det globale salg i 2019. Det svarer til et salg på 193 mia. dollar, ifølge tal fra Semiconductor Industry Data.

Groft sagt kan semiconductor-selskaberne inddeles i tre grupper:

Læs også: 4 stærke chipaktier: 'Du bør lede efter aktier her'

1) Chipproducenter, der selv ejer fabrikkerne, 2) såkaldte ‘fabless’ selskaber, som hyrer andre virksomheder til at producere deres designede chip samt 3) selskaber, der leverer udstyr og materialer til de andre semiconducter-selskaber.

I den første gruppe af semiconductor-selskaber, dem med egne fabrikker, finder vi giganter som Taiwan Semiconductor Manufacturing, Intel og Texas Instruments.

Anden gruppe, de såkaldte fabless-chipselskaber, tæller navne som Broadcom, Qualcomm, Apple, Advanced Micro Devices og Nvidia, ifølge McKinsey

Den tredje gruppe - dem som leverer udstyr og materialer - omfatter navne som  ASML Holding, Applied Materials og Lam Research.

Selskabernes produkter havner bredt set i seks forskellige ‘slut-markeder’. Det er værd at hæfte sig ved, fordi selskaberne påvirkes forskelligt af coronakrisen, fortæller Morten Nielsen.

1) Bilindustrien

Der sidder halvledere i stort set alle nye biler, og hvis der sælges færre biler, rammer det chipproducenterne bagved.

»Det er formodentlig det slut-marked, der vil lide mest på grund af coronakrisen, fordi vi udskyder vores bilkøb. I Kina ses eksempelvis et fald i bilsalget på 70-80 pct i de uger, hvor corona-krisen ramte værst. Ydermere kan den fremtidige transport også blive ramt ift. mindre transport generelt,« udtaler Morten Nielsen.

Selskaberne her tæller blandt andre Nvidia, Infineon Technologies AG, STMicroelectronics N.V., og NXP Semiconductors N.V, ifølge Markets and Markets.

2) Trådløs kommunikation

Mobiltelefoner udgør den væsentligste del af dette slut-marked.

»Ligesom med bilkøbet vælger mange formodentlig at udskyde købet af en ny mobiltelefon på grund af den økonomiske usikkerhed. Derfor falder behovet for chips til det marked på den korte bane, men man kan med rette forvente, at der ”blot” er tale om et midlertidigt fald i behovet,« forklarer Morten Nielsen.

Selskaber, der især er eksponeret mod det slut-marked, er Qualcomm, Teradyne, Xilinx og Marvell Technology.

3) PC og servere

»Der er en øget efterspørgsel i forhold til halvledere, der indgår i software-opdateringer. Omvendt er der mindre efterspørgsel inden for hardware-delen,« vurderer Morten Nielsen.

Selskaber, der er eksponeret mod det slut-marked, er blandt andre Intel og Dialog Semiconductor.

4) Forbrugselektronik

»Behovet for semiconductors til tv og ure falder, fordi vi typisk skærer ned på luksusgoder under en krise, mens faldet afbødes af efterspørgslen efter gaming- og køkkenudstyr, mv.,« forklarer Morten Nielsen.

Selskaber, der er eksponeret mod det slut-marked, er eksempelvis Micron Technology, Nvidia og Taiwan Semiconductor Manufacturing,

5) Industrien

Det dækker over lige fra produktionsvirksomheder til rumfartsindustrien

»Selv om der produceres mindre på fabrikkerne i krisetider, bliver området holdt oppe af behovet for medicinsk udstyr. Der vil formodentlig også komme flere offentlige investeringer i højere teknologisk sygehusudstyr,« udtaler Morten Nielsen.

Selskaberne, der er eksponeret mod det slut-marked, er blandt andre Intel og Dialog Semiconductor.

6) Wired communikation

Her finder du selskaber hvis chips er rettet mod bredbånd, videostreaming og gaming.

»Man siger generelt, at det er en cyklisk industri, men hvis man ser på efterspørgselsnedgangen under coronakrisen, så er semicondutor-selskaberne, der er eksponeret mod wired communikation nok dem, som vil drage mest ”gavn” af krisen. Det skyldes, at hjemmearbejde, videostreaming, gaming og øget bredbånd-forbrug generelt er noget, som understøtter efterspørgslen på de produkter. Det samme gælder cloudløsninger, fordi vi ser en masse selskaber, som vil sikre, at deres ansatte kan arbejde hjemmefra,« udtaler Morten Nielsen

Selskaberne ,der især er eksponeret mod det slut-marked, er Taiwan Semiconductor Manufacturing og Intel.

Selv om coronakrisen på kort sigt vil påvirke nogle chipselskaber mere end andre, står sektoren langsigtet over for kraftige vækstrater. Derfor er det den enkelte investors temperament, der må afgøre, hvilke chipselskaber vedkommende hælder mest til, forklarer Morten Nielsen.

Fælles for dine investeringer er dog, at du ikke må lade dig forblænde af navnet, påpeger Morten Nielsen. Det kan du læse mere om her.

Du kan se et bud på 4 attraktive chipaktier, og 4 uattraktive chipaktier i '4 stærke aktier: 'Du bør lede efter aktier her'.

Læs også: Et spørgsmål går igen: Hvorfor købte Warren Buffett ikke i marts?

Læs også: Ser stort potentiale i biotek-aktie: 'På vej mod fornyet vækst'