Henter kommentarer

Er du placeret rigtigt? COVID-19 vil forstærke aktier i megatrend

Her ses robotter fra  Gestamp Automocion-fabrikken i Abrera nær Barcelona
Her ses robotter fra  Gestamp Automocion-fabrikken i Abrera nær Barcelona Foto: PAU BARRENA
Vis mere

522.000. Så mange nye industrirobotter ventes der at blive installeret på verdensplan i 2021.

Det forudser den ledende internationale robotorganisation ‘International Federation of Robotics’ (IFR). Tallene stammer fra før COVID-19-nedlukningen, men det ændrer ikke på den overordnede tendens.

Bag tallene gemmer sig en megatrend, der rummer forskellige ord som automatisering, robotteknologi, og maskinlæring. Det sidste er noget, der er tæt forbundet med kunstig intelligens. Sat på spidsen handler det om at få en maskine til at udføre en opgave.

Læs også: 4 attraktive robot-aktier: 'Det er bedre at plukke de bedste her'

Mens det stadig er begrænset, hvor mange robotter, der triller rundt imellem fødderne på os, på vejene og i supermarkedet, så er antallet af robotter på fabrikkerne skudt i vejret.

Aktier inden for robotteknologi er i det hele taget en af de megatrends, som investorer bør følge intenst, vurderer kvantstrateg Morten Nielsen fra Quant Research hos Jyske Bank.

»Prognoserne peger på, at antallet af industrielle robotter vil stige med 70 pct. over de næste 10 år,« forklarer han.

Læs også: Overser du aktierne? Her forventer man stadig tocifrede vækstrater

Til sammenligning ventes der at være fire mio. robotter i fabrikshallerne verden over i 2022, ifølge IFR.

Derfor er der al mulig grund til at være eksponeret mod den bølge, som ruller ind over os.

Asien er den helt store vækstmotor, mens Europa og Nord- og Sydamerika følger efter, viser tal fra IFR. I 2018 blev der eksempelvis opsat ca. 154.000 industrirobotter i Kina, mens Japan, USA, Tyskland og Sydkorea tilsammen stod for omkring 160.000 industrirobotter.

Læs også: 5 it-aktier med stort potentiale: 'Det er en kandidat til porteføljen'

De fem største markeder for robotter - Kina, Japan, USA, Sydkorea og Tyskland - udgør ifølge konsulenthuset McKinsey mere end 70 pct. af markedet.

Det er især bilproducenterne, der har taget robotter til sig, men robotterne har også fundet vej ind i produktionshallerne hos elektronikproducenterne samt hos metal- og  medicinalindustrien, viser tallene.

Når vi taler om robotter, er der to overordnede grupper af robotter: Industrirobotter og servicerobotter.

Lidt forenklet formuleret så betjener servicerobotter mennesker eller hjælper mennesker med at udføre en opgave, mens industrirobotter udfører opgaverne i stedet for mennesker på et ‘fastlåst’ eller afgrænset sted..

Industrirobotter bruges blandt andet til at skære, samle, adskille, male eller løfte. Opgaverne udføres typisk med uhyre præcision og med mange gentagelser på et bestemt sted. Servicerobotter er omvendt bygget til at kunne hjælpe mennesker og agere ud fra ændringer i deres omgivelser, f.eks. i et venteområde på et hospital eller i et supermarked.

I de seneste år er servicerobotter blevet mere udbredt - selv om robotterne for de fleste nok stadig er et sjældent syn. De omtales også som kollaborative robotter - forkortet ‘cobots’.

Det globale marked for servicerobotter var på 11 mia. dollar i 2018, men forventes at være på 46,13 mia. dollar i 2026, ifølge Fortune.

Hos Damvad Analytics, som har analyseret den danske robotindustri, hæfter man sig ved, at det globale marked for robotter generelt er vokset drastisk. Her fremhæver man desuden, at IFR vurderer, at markedet for cobots ventes at vokse med 31,1 pct i gennemsnit om året frem mod 2025.

‘I 2025 forventer de, at kollaborative robotter kommer til at udgøre 27% af hele verdensmarkedet for industrirobotter,’ påpeges det.

Robotter blevet brugt til at udskifte mennesker i visse job i noget tid, men COVID-19 accelerer den proces, vurderer analytiker Wafaa Hassan fra analysehuset GlobalData.

»COVID-19-krisen vil ultimativt øge brugen af robotter på tværs af alle industrier. De vil primært blive brugt i støttefunktioner som rengøring og pakning. Men i takt med at forbrugerne bliver mere fortrolige med dem, og robotterne blive klogere,  vil de i stigende grad blive brugt i funktioner ansigt-til-ansigt med kunderne,« udtaler hun.

Lignende toner hører man fra professor Henrik Christensen, der er leder af robotcentret ved UC San Diego i Californien. Det kan du læse mere om her.

Kvanstrateg Morten Nielsen har et bud på, hvorfor man allerede nu bør overveje selskaber inden for dette område:

»Robotics er en af de megatrends, som bidrager med nogle underliggende positive udviklingsstrømme, idet udviklingen inden for området og væksten i antallet af robotter ventes at stige markant. Det er blandt andet én af konsekvenserne af, at lønomkostningerne i Emerging Markets, herunder Kina, stiger i højere takt end i de udviklede lande og dermed minimerer denne konkurrencemæssige fordel. Derfor leder især produktionsselskaber efter andre fordele, herunder automatisering. Denne tendens forventes kun at komme endnu mere i fokus efter COVID-19, da selskaber med en højere grad af automatisering har været mindre nødsaget til at lukke produktion ned end deres modstykker,« udtaler han.

Læs også: Overser du aktierne? Her forventer man stadig tocifrede vækstrater

Læs også: 5 it-aktier med stort potentiale: 'Det er en kandidat til porteføljen'