Henter kommentarer

Amerikansk investorstjerne har redefineret Wall Street: 'Vi er i en situation, hvor det godt kan blive dramatisk'


»Vi er i en situation, hvor det godt kan blive dramatisk.«

Ordene kommer fra en af Danmarks førende aktiestrateger, Peter Garnry fra Saxo Bank, om situationen på aktiemarkedet. For at forstå hvorfor, så er vi nødt til at se på noget af det, der har sendt visse aktier mod månen:

Teknologi, disruption, vækst og måske den gode fortælling om lyserøde skyer i horisonten i al evighed. Sådan har aktiemarkedet udviklet sig over det seneste års tid, hvor denne særlige gruppe af aktier, med Tesla i front, har domineret. For at forstå den bemærkelsesværdige udvikling kommer vi ikke uden om amerikaneren Cathie Wood, der for bare få år siden stiftede kapitalforvalteren ARK Invest.

Pengene er væltet ind i hendes investeringsfonde i et tempo, der sjældent er set i den konservative og langsomt voksende industri for kapitalforvaltning. Fondene udbydes som børsnoterede fonde (ETF'er) til investorer over hele verden. Ark Invest selv har ifølge etf.com 50 mia. dollar under forvaltning. Men det er på ingen måde, de omkring 300 mia. kr. hun forvalter, der alene har vendt op og på alt, hvad markedet normalt anser for at være rationel værdiansættelse.

Læs også: 3 mulige vinderaktier til 2021: 'Den har vi et godt øje til'

Cathie Wood er nemlig blevet en stjerne – en man følger. Det forklarer aktiestrateg Peter Garnry fra Saxo Bank, der torsdag gæstede Millionærklubben på Euroinvestor.

»Cathie Wood har været bannerfører for det, som jeg kalder for Sillicon Valley-filosofien, hvor buzzwordet i de her år er 'disruption'. Hun har været bannerfører for selskaber som Tesla, Roku, Square, der er blevet kæmpestore«, udtaler aktiestrategen. Det er alle aktier, der i løbet af 2020 er steget massivt.

Her ses 65-årige Cathie Wood, der står i spidsen for kapitalforvalteren Ark Invest, der fokuserer på teknologi- og biotek-aktier. Vis mere

»Hun har i min optik faktisk været med til at redefinere, hvordan man tænker research på Wall Street. Vi har altid haft temabaseret research, men den har været meget traditionel i aktiemarkedet i lang tid. Lige nu er det tematisk investering, der blomstrer, og det kan man tilskrive Cathie Wood«, udtaler Peter Garnry.

Flagskibet er kapitalforvalterens fond 'Ark Innovation ETF', hvor de største positioner er Tesla, Square, Roku, Teladoc Health, Spotify, Baidu og Zillow Group. Fonden var oppe med 150 pct. i 2020. Til sammenligning steg det teknologitunge Nasdaq-indeks 44 pct. i samme periode.

Men der er også en bagside af medaljen, forklarer aktiestrategen. Han har tidligere påpeget, at Tesla med sin investering i kryptovalutaen bitcoin betød, at nogle omdiskuterede investeringer pludselig blev koblet sammen.

Læs også: Dansker var verdens bedste porteføljeforvalter – nu skraber han bunden

»Ark Invest har en meget stor position i elbilproducenten Tesla, hvilket har givet et enormt inflow. Bare for nogle år siden havde Ark Invest 3 mia. dollar (under forvaltning, red.), nu har de 60 mia. dollar. Hver eneste gang, at de får flere milliarder dollar, så reinvesterer de pengene ind i de her teknologiselskaber, og fordi de har haft så stor succes, så er der mange, der kopierer Ark Invest,« forklarer Peter Garnry.

Aktiestrategen fremhæver, at undersøgelser fra finanshuset Charles Schwab af de såkaldte millennials (personer fra 22-38 år, red.) top 5-investeringer indeholder elementer som Tesla, bitcoin og lidt forenklet sagt selskaber, som Ark Invest har været fortaler for.

»Vi har en risikogruppe, som er enormt sammenflettet. Det er den samme type investor, den samme aldersprofil, det samme værdisæt, der driver investeringerne og det mindset« forklarer Peter Garnry.

Læs også: Sidste år var de vinderaktier – nu har storbank sendt dem ud i kulden

Han fremhæver, at Ark Invest – på tværs af kapitalforvalterens fonde – har 20-25 aktier, hvor kapitalforvalteren ejer op mod 10 pct. af de udstående aktier.

»Det er en enorm høj ejerandel, og især når vi ved, at flere andre fonde kopierer Ark Invests positioner. I tilfælde af at vi pludselig får en situation, hvor vi oplever, at kapitalen flyder ud af selskaberne, for eksempel hvis Tesla-aktien falder i kurs, så vil det skabe en negativ spiral, så bliver Ark Invest pludselig en såkaldt forced seller, hvor de bliver tvunget til at sælge i de her illikvide positioner, hvor de er det, som man kalder for en 'hval' (fordi de fylder meget, red.),« forklarer Peter Garnry.

»Vi er i en situation, hvor det godt kan blive dramatisk,« vurderer Peter Garnry med særlig henvisning til en række amerikanske biotekaktier, hvor Ark Invest ejer op mod 20 pct. af selskaberne.

Den liste tæller blandt andre navne som Invitae Corp, Cerus Corp, og CRISPR Therapeutics AG, ifølge Saxo Bank.

Siden 12. februar er ARK Innovation ETF dykket noget. 'Ark Innovation ETF'en er nede med næsten 25 pct., mens Nasdaq-indekset til sammenligning er nede med knap 10 pct. Det brede S&P 500-indeks er dykket med 5 pct., mens Dow Jones-indekset er faldet med 1,5 pct. i samme periode.

Læs også: Sidste år var de vinderaktier – nu har storbank sendt dem ud i kulden