Henter kommentarer

Antallet af nye investeringfonde eksploderer


 

Kapitalforvalternes salgsafdelinger er gået i overdrive. At dømme efter udbyttet af nye, børsnoterede investeringsfonde er der dømt slaraffenland på det finansielle marked.

Ifølge den uafhængige investor og rådgiver Niclas Faurby fra Faurby Capital er der lanceret 7 nye børsnoterede investeringsfonde - også kendt som ETF'er - hver eneste dag i 2021.

Niclas Faurby fortæller i et nyhedsbrev, at hvis trenden fortsætter, vil vi nå op omkring 10.000 ETF'er når vi går ind i det nye år.

»Der findes efterhånden ETF'er på det meste, fra lande og sektorer over til faktorer og temaer etc. Så hvis du kan tænke dig til et tema, findes der højest sandsynligt en ETF på det,« konstaterer han.

Faktisk er udviklingen så voldsom, at der nu findes en ETF for hver fjerde børsnoteret virksomhed.

»Det er tankevækkende,« lyder det fra Niclas Faurby.

Mange af de nye ETF'er er temabaserede.

»Wall Street har det med at lancere de produkter, som de kan få investorer til at købe. Så når kunstig intelligens er et populært emne, så lancere de en ETF virksomheder relateret til kunstig intelligens, når sociale medier er et populært emne, så lancerer de en SoMe-ETF og når meme-aktier  er blevet en populær betegnelse, så bliver der lavet en meme-ETF,« siger Niclas Faurby og citerer herefter investorlegenden Warren Buffett tro partner gennem årtier, Charlie Munger, for at have udtalt følgende:

»Investment banking profession will sell shit as long as shit can be sold«.

Udviklingen med de mange nye ETF'er betyder også, at de største virksomheder i verden optræder i et utal af investeringsfonde.

Microsoft ligger i 362 ETF’er.

Apple i 325 ETF’er.

Amazon i 295 ETF’er.

Google (Alphabet) i 306 ETF’er.

Facebook (Meta) i 293 ETF’er.

Tesla i 263 ETF’er.

Nvidia i 313 ETF’er.

Niclas Faurby mener selv, at ETF'erne har bidraget positivt til investorerne, da de generelt har sænket omkostninger. Men i og med, at ETF'erne fylder så meget, så advarer han også mod, at det kan være uhensigtsmæssigt i forhold til prissætningen på de underliggende selskaber.

Endelig minder han også om, at ETF'er langt fra alle er passive fonde.

»Jeg ser ofte medier og investorer forbinde ETF'er med passive kvant-strategier. Men der er også "aktiv forvaltning" pakket ind i en ETF-struktur,« skriver han afslutningsvist.

Læs også: SAS halter efter konkurrenterne

Læs også: Forkæler investorerne med formuer – disse selskaber fører an