Henter kommentarer

Bestyrelse køber op i slagtet dansk aktie – 'det kan blive år 2024's lottokupon'


Bestyrelsesmedlemmerne i danske Orphazyme har haft gang i købsknappen på den hårdtprøvede aktie.

Opkøbet er bemærkelsesværdigt, fordi Orphazymes biotek-håb fejlede, og siden har selskabet solgt sine aktiviteter fra, alt i mens aktiekursen er blevet sablet ned med 99 pct. siden noteringen i 2017.

»Det er en tom børsskal, der bare ligger og flyder rundt,« bemærker Lars Persson, fast ekspert i Euroinvestors podcast Millionærklubben og en del af Aktierådet.

Alligevel har de tre medlemmer af bestyrelsen, Jakob Have, Michael Hove og Jakob Færch Bendtsen købt op i aktien gennem hver sit selskab, så de nu ejer mellem 15,5 og 8,5 pct. af aktierne i selskabet. Det fremgår af en meddelelse til fondsbørsen.

Ingen af medlemmerne ønsker at kommentere aktiekøbet overfor Euroinvestor, men ifølge Lars Persson er det store spørgsmål, hvad der skal ske med Orphazyme.

Persson peger på, at der kan komme nogen og købe den tomme børsskal. Det kan være en let adgang for et unoteret selskab at blive børsnoteret, men den manøvre kan udvande de nuværende aktionærer, påpeger Lars Persson:

»Hvis der kommer nogen og køber børsskallen, bliver aktionærerne som regel udvandet, fordi børsskallen skal købe et nyt aktiv, som er penge værd. Og så kommer der sikkert andre aktionærer,« siger Persson.

Det interessante er dog, siger Lars Persson, om bestyrelsen har noget for øje og måske har kig på et lille selskab, som de kan smide Orphazymes tilbageværende kontanter i.

Og hvad betyder det så for de nuværende aktionærer? Lars Persson ville selv beholde Orphazyme-aktier, hvis han havde dem. For når hovedaktionærerne i selskabet køber op, hvorfor skulle man så sælge, forklarer han.

»Og hvis man ikke ejer Orphazyme, så kan det blive år 2024's lottokupon – hvad bliver der proppet i skallen?,« siger Persson med henvisning til, at det er en meget risikabel investering.

Orphazyme var oprindeligt et biotekselskab, som forskede i at kurere den sjældne lidelse Niemann-Picks sygdom gennem nogle særlige varmekoksproteiner.

Blandt andet Novo Nordisk Fonden investerede i selskabet, som sideløbende forskede i at udnytte sin viden på andre lidelser også.

Men i 2021 fik Orphazyme afslag på at gå videre med dets forskning, og efter en omfattende fyringsrunde købte amerikanske Kempharm stumperne af Orphazyme tilbage i maj 2022 for ca. 120 mio. kr.

Orphazyme har for nyligt afviklet et omvendt aktiesplit, hvor 1.000 aktier blev til 1 aktie. Derfor ser kursudviklingen på Euroinvestors Orphazyme-side i øjeblikket bemærkelsesværdig ud. Euroinvestor arbejder på at løse det.

Læs også: Selskabet er under afvikling, men aktien brager i vejret

Læs også: Dansk aktionærværdi krakeleret: 'Trist, men vi har forsøgt alle muligheder'