Henter kommentarer

Cheføkonom om rentegyser: 'Vanvittigt tæt løb'


 

Det ligger utroligt tæt mellem rentestigning og pause, når Den Europæiske Centralbank klokken 14:15 melder ud, hvad der skal ske med renten.

Det vurderer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

»Der er ingen tvivl om, at det er et vanvittigt tæt løb i forhold til, hvad det kommer til at ende med. Vi hælder en anelse til, at de ikke forhøjer i dag, men det er virkelig marginalt« siger Jeppe Juul Borre til Euroinvestor.

Cheføkonomen forklarer, at der er masser af argumenter for og imod renteforhøjelse i denne omgang.

»Den seneste tid har budt på ret svage tal for økonomien blandt andet tillidstallene, som ret kraftigt indikerer, at den europæiske økonomi skrumper og efterspørgslen daler, hvilket giver et mindre inflationspres. Samtidig har vi også set, at inflationen er faldet,« siger han. 

Læs også: 4 mulige vinderaktier: Kendt aktie har en 'helt ufattelig lav værdiansættelse'

Selvom inflationen ikke er tilbage på et normalt niveau, fortæller Jeppe Juul Borre, at han tror på, at der kommer et mærkbart fald de næste par måneder.

»Inflationen ligger fortsat langt fra målsætningen, men i løbet af de kommende to måneder, kommer der til at være store basiseffekter, som falder ud, hvilket kan få inflationen til at falde ret mærkbart. Vi er meget fortrøstningsfulde omkring, at inflationen kommer til at falde de kommende måneder,« siger Jeppe Juul Borre.

Inflationen måles ved at sammenligne priserne med tilsvarende måned året før. Cheføkonomen påpeger, at priserne stege ret kraftigt i efteråret 2022, men effekterne af disse stigninger, kommer til at forsvinde fra inflationstallene, når vi kommer igennem efteråret. Derfor tror han på et fald inflationen.

Læs også: Nordisk storbank: Det kommer der til at ske med renten

Jeppe Juul Borre mener også, at de højere renter ikke har slået ordentligt igennem endnu. Derfor vil rentestigningerne stadig kunne have en effekt på økonomien, selv hvis ECB vælger at holde renten i ro i dag.

Cheføkonomen påpeger også, at en rentepause i dag, ikke lukker muligheden for, at ECB kan hæve renten på et senere tidspunkt.

»Man kunne godt forestille sig, at ECB tænker, »nu har vi fået renten op på det højeste siden 2001. Vi ser lige tiden an«. Det kunne godt være signalet fra dem i dag,« siger Jeppe Juul Borre.

Han påpeger, at den amerikanske centralbank, Fed, benyttede samme manøvre, da man i juni holdt en pause, men hævede renten i juli. 

Selvom cheføkonomen ser størst mulighed for en pause, understreger han, at der også er bunkevis af argumenter for at hæve renten i dag.

»Jeg vil ikke blive overrasket, hvis de hæver renten, men jeg hælder til at de ikke gør,« fortæller Jeppe Juul Borre.

Han peger igen på, at inflationsniveauet stadig ligger højere end målsætningen, og ECB måske frygter at få kritik for ikke at gøre nok.

Nordea hælder ligesom Arbejdernes Landsbank også til en pause fra rentehævninger, mens PFA tror på en rentestigning. Læs mere her.

Læs også: Tech-investor ser rigtig gode muligheder i en af »fremtidens vigtigste teknologier«

Læs også: Danske Bank spår attraktive afkastmuligheder hos bankerne frem mod 2026