Henter kommentarer

Dansk fond stryger til tops: Her ramte de rigtigt - og disse aktier styrede de udenom


Verdens aktiemarkeder kom skidt fra start i januar. Først var det udsigten til rentestigninger, der fik aktierne til at bakke og sidenhen krigen mellem Rusland og Ukraine.

At det ikke har været nemt at navigere sig gennem årets første tre måneder afspejler sig tydeligt, hvis man kigger på afkastet hos de professionelle investorer, kapitalforvalterne. Dem, der investerer for andre menneskers penge.

Zoomer man ind på de aktivt forvaltede fonde med danske aktier som fokus, er det rent afkastmæssigt gået bedst for pensionsgiganten PFA's fond PFA Invest Danske Aktier, der er faldet 6,8 pct. i årets første kvartal.

Omvendt er det gået værst for Fundamental Invest Stock Pick II, der er bakket 15,7 pct. i månederne januar, februar og marts.

Læs mere om nedturen her.

Dog har PFA-fonden ikke formået at levere et højere afkast end benchmark, der i perioden er faldet præcis lige så meget som fonden.

Målet for en aktivt forvaltet fond er ellers at levere et afkast, der er højere end markedets, og som investor betaler man typisk et højere gebyr for at være investeret i en fond, der bliver forvaltet aktivt.

Alligevel er man hos PFA glade for den måde, pensionskæmpen har fået manøvreret sig gennem årets første tre måneder.

»Vi er glade for, hvordan vi har fået investeret de danske aktier, for det er jo vores hjemmemarked,« siger chefstrateg i PFA Tine Choi Danielsen til Euroinvestor.

Mens PFA Invest Danske Aktier er faldet 6,8 pct., er C25-indekset bakket 9,1 pct. Dermed har fonden klaret sig bedre end markedet.

Hos PFA har man allerede før årsskiftet valgt en strategi om at styre uden om de dyre danske vækstaktier, fortæller Tine Choi Danielsen og fremhæver Ambu, Novozymes og Coloplast som aktier, pensionsselskabet bevidst har valgt ikke at have i porteføljen.

»Danske aktier lagde året ud med at falde meget, og egentligt startede det allerede sidste år, hvor vi bevidst fravalgte de dyrest prissatte danske aktier i porteføljen.«

Vækstaktier er kendetegnet som selskaber, hvor indtjeningen ligger langt ude i fremtiden og som handles til en høj kurs.

Hos PFAs fond har man i stedet overvægtet finansaktier, der især i begyndelsen af året fik massiv medvind med udsigten til højere renter. Det er særligt aktierne i Danske Bank og Sydbank, der har hjulpet PFAs afkast godt på vej, fortæller Tine Choi Danielsen.

Hos PFA justerer man langt fra i de forskellige porteføljer fra dag til dag, og investeringerne er baseret på en »vis tidshorisont«.

»Og nogle gange sker ting, som vi ikke havde forudset. Eksempelvis krigen mellem Ukraine og Rusland. Så må man kigge analyserne igennem igen for at finde frem til, hvordan de forskellige scenarier kan udspille sig,« siger Tine Choi Danielsen, der håber at kunne vende minus til plus, før året er slut.

»Når vi kigger på afkast, kan vi bedst lide at se på minimum en femårig horisont, men vi er bevidste om, at vi bliver målt og vejet, så vi læner os ikke tilbage.«

Læs også: Tårnhøj inflation rammer mere end én million danskere

Læs også: Penge tilbage i skat? Sådan bør du bruge dem