Henter kommentarer

Danske Bank: Det kan der ske i værste fald


En økonomisk nedtur. Det er, hvad den amerikanske centralbank risikerer, efter den har kastet sig ind i kampen for at bekæmpe den tårnhøje inflation.

Det påpeger Danske Banks chefanalytiker, Mikael Olai Milhøj, i en kommentar.

Det sker, efter den amerikanske centralbank onsdag aften har meddelt, at man forhøjer sin rente med 0,50 procentpoint til 0,75-1,00 pct.  Det er første gang siden maj 2000, at den amerikanske centralbank – også kaldet Federal Reserve – sætter rentemålsætningen op med mere end 0,25 procentpoint, bemærker chefanalytikeren.

Læs også: Ekspert udpeger de bedste aktier i en recession: 'Det er virkelig en vinder'

»Det er ikke uden risiko, hvad den amerikanske centralbank begiver sig ud i, for i værste fald kan man komme til at stramme så meget, at man udløser en amerikansk recession. Selvom det både på grund af den høje inflation og det varme arbejdsmarked giver mening at stramme pengepolitikken hurtigt og markant, så er det ikke et nemt økonomisk miljø at finjustere den økonomiske politik i,« forklarer Mikael Olai Milhøj.

Udfordringen består i, at inflationen er så høj, at  den amerikanske centralbank ifølge Mikael Olai Milhøj ikke har den »luksus«, der tillader centralbanken at tage hensyn til en masse forskellige faktorer, når man fastsætter pengepolitikken. Federal Reserve kan med andre ord blive tvunget til at gå på kompromis med økonomien for at få inflationen under kontrol igen, forklarer han.

Læs også: Pensionsgigant: Det skal du have i porteføljen for at klare en stor nedtur

»Selvom markedet allerede indpriser samlet set mere end 2 procentpoint yderligere rentestigninger i løbet af året, er pengepolitikken målt ved en række parametre stadig for lempelig. Den amerikanske centralbank kan derfor blive tvunget til at stramme pengepolitikken endnu hurtigere,« forklarer chefanalytikeren.

Udmeldingen fra den amerikanske centralbank onsdag aften spiller en rolle, fordi USA er verdens største og vigtigste økonomi, forklarer Mikael Olai Milhøj. Han fremhæver, at det historisk har været sådan, at når USA falder i recession, så sender det også europæisk økonomi og dansk økonomi i recession.

Læs også: Analytiker om C25-selskab: Et godt sted at søge ly

Læs også: Er det nu, du skal opkonvertere? Få chefanalytikerens råd