Henter kommentarer

Det kan vende op og ned på markedet - 'Ved investorerne det her? Jeg tvivler''


Selvom den nye coronavariant omikron har stjålet rampelyset de seneste uger, så er det i højere grad noget andet, der bevæger aktiekurserne.

Det vurderer Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar fredag. Han peger i stedet på renteudviklingen og kovendingen hos den amerikanske centralbank - Federal Reserve - som det, der rykker aktiemarkederne. Det sker med henvisning til, at Fed nu ikke længere vil vente til 2023 med at hæve renten første gang. Det kan ske allerede i 2022, vurderer Per Hansen.

Fed-chefen Jerome Powell har udtalt, at det var på tide at pensionere udtrykket »midlertidig« i forbindelse med inflationen og efterfølgende udtalt, at pengepolitikken skal tilpasses inflationsudviklingen. Inflationen er steget, og det tolkes som om at renterne skal op, vurderer Per Hansen. Det rammer især dyrt prisfastsatte vækstaktier.

Læs også: 3 mulige vinderaktier til 2022: 'Aktien handler med en stor rabat'

»Generelt er stigende renter dog ikke aktieinvestorernes livret, og 2022 kan blive året, hvor value-aktierne for alvor får deres comeback. Er investorerne klar over, hvor meget faldhøjde der er i udvalgte vækstaktier skabt af en ekstrem optur? Jeg tvivler,« lyder advarslen fra investeringsøkonomen.

En value-aktie er en billig prisfastsat aktie, der handles til en lav kurs i forhold til selskabets indtjening - aktien kan være billig, fordi indtjeningen eksempelvis er under pres, eller fordi selskabet er røget i unåde blandt investorerne. Vækstaktier handles omvendt til en høj kurs, fordi investorerne forventer, at selskabet i fremtiden vil tjene mange penge.

»Tesla, Lucid og andre vækstaktier er prissat ekstremt højt og stigende renter vil først og fremmest gå ud over de multiple, som investorerne er villige til at betale for en given indtjening.«

Læs også: Det er den mest attraktive opsparingskonto i Danmark: Har du fået sat årets max ind?

Som han ser det kan visse danske selskaber vinde på udviklingen:

»Fed vil rulle obligationsopkøb tilbage og formentlig hæve 'Fed Funds' ad flere omgange. Hvis ECB (den europæiske centralbank, red.) forholder sig roligt, vil det styrke den amerikanske dollar en del. Det er godt for danske selskaber med en høj dollareksponering.« forklarer Per Hansen.

En af dem, der også ser et potentiale i value-aktier er Sampensions aktiechef, Philip Jagd. Det sker med henvisning til nøgletallet P/E (price/earnings), som dækker over, hvad du som investor betaler for 1 krones overskud i et selskab, så handler value-aktier til en P/E, der er 20 pct. under valueaktiers historiske P/E-gennemsnit siden 1995.

Læs også: Gift eller i parforhold? Disse regler bør du kende

Nordea har ifølge MarketWire også påpeget, at value-aktierne under coronakrisen givet et langt lavere afkast end deres modpart, vækstaktierne.

»Med så ekstrem en forskel i prisfastsættelsen er der overordentlig gode odds for, at value-selskaber vil outperforme markedet generelt og vækstaktier specifikt, hvis man tillader sig at se bare nogle år fremad. Derfor er der som investor god grund til at overveje mulighederne i de billige value-aktier,« har Philip Jagd udtalt i den forbindelse. Det kan du læse mere om her.

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Dansk aktie kaldes fremtidens vinder - ser et brag af kurs-rebound for sig

Læs også: Europas rigeste kvinde under 40 år er dansk