Henter kommentarer

Ekstremt sortsyn i Danmark: 'Voldsomt ringe'


Forbrugertilliden tager endnu et dyk og ligger nu på -24,8 pct. for juni måned.

Det er det laveste niveau, der nogensinde er målt i Danmark, siden man begyndte at holde øje med området i 1974.

Forbrugertilliden har allerede lidt et massivt knæk de seneste tre måneder, og Lisette Rosenbeck Christensen, økonom i Arbejdernes Landsbank, pointerer, at forbrugernes humør er »rekordlangt nede i kulkælderen«.

Økonomen ser én overskyggende grund til det historiske sortsyn.

»De høje prisstigninger bider i øjeblikket benhårdt på danskernes pengepunge. Det ser vi som den altoverskyggende årsag. Samtidig kan den større usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine og til de fremtidige energipriser også spille ind på familiernes dårligere økonomiske humør,« forklarer økonomen og understreger:

»Det er et voldsomt ringe økonomisk humør, som forbrugerne har lige nu.«

I maj måned lå forbrugertilliden på -22,4 pct.

Det enorme sortsyn går heller ikke ubemærket forbi Danske Bank, hvor Louise Aggerstrøm Hansen fremhæver, at forbrugertillidens udvikling er »meget ekstrem« for tiden. Det vidner om, at navnlig de stignede priser virkelig bekrymrer danskerne, mener hun.

Dog er det værd at bemærke, at dansk økonomi også har sine lyspunkter for tiden. Ledigheden er ekstremt lav i kølvandet på coronakrisen, boligmarkedet holder stand, danskerne har været flittige til at lægge penge til side under coronapandemien.

Og selvom forbrugertilliden er rekordlav, så forbruger danskerne stadig lige så mange penge, som vi gjorde for tre måneder siden.

Men det kan vende, betoner Louise Aggerstrøm Hansen.

»Selvom der bestemt er lyspunkter i dansk økonomi, og den aktuelle situation i dansk økonomi snarere er karakteriseret ved overophedning end ved recession, så deler vi danskernes overordnede opfattelse af, at økonomien vil have det værre om et år end den har det i dag. Blandt andet fordi stigende renter og høj inflation ventes at lægge en dæmper på forbrugslysten både herhjemme og i udlandet,« forklarer hun.

Læs også: Investeringsbank: Aktierne skal falde markant mere

Læs også: Nu stikker det helt af - nye inflationstal fra Danmark