Henter kommentarer

Forventer store stigninger forude: Det kan ikke ses på aktierne endnu - de er billige


Forsvarsaktier har allerede forgyldt investorer, men det er en bevægelse, som kun lige er begyndt, lyder det.

Vi står nemlig over for et paradigmeskifte, der slet ikke kan ses i de nuværende priser på forsvarsaktierne, lyder det fra Michal W. Danielewicz, der er porteføljeforvalter hos den danske hedgefond Skt. Petri Capital.

Det er årsagen til, at Skt. Petri Capital har investeret i våbenaktier. De kraftige stigninger, som vi allerede har set inden for våbenaktierne, er kun begyndelsen, lyder det.

»Forsvarsaktier er steget meget, men fra lave niveauer. Den nuværende prisfastsættelse er stadigvæk meget attraktiv,« forklarer Michal W. Danielewicz.

Læs også: Mette Frederiksen til investorer: I skal købe våbenaktier

Han henviser til krigen i Ukraine, det ulmende opgør imellem Kina og Taiwan og situationen i Mellemøsten.

»I lyset af den nuværende geopolitisk situation er vi i gang med et paradigmeskift, som vil medføre »højere for længere« forsvarsinvesteringerne. Vi mener ikke, at dette er for nuværende priset ind i aktierne, selvom de er steget meget,« forklarer han.

Det sker med afsæt i, at forsvarsbudgetterne rundt omkring i de europæiske lande skal fordobles – fra de nuværende cirka 1.2 pct. i EU til mere end 2 pct. For nogle lande er det helt op til 3-6 pct., forklarer Michal W. Danielewicz. Derfra vil investeringerne vokse med BNP.

Man skal ifølge porteføljeforvalteren huske, at forsvarsaktier op til Rusland invasion af Ukraine 24. februar 2022 med hans ord var »meget billige prissat«. Forsvarsaktier som Rheinmetall, Hensoldt og Saab var sendt ud i investeringskulden, da store institutionelle investorer undgik dem på grund af ESG-hensyn. 

ESG står for »environmental, social og governance« og er en betegnelse for miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold i en virksomhed. I forbindelse med den grønne omstilling har investorer i højere grad fokuseret på disse forhold og omvendt fravalgt investeringer i våben og olie.

Kort sagt: Investorer med milliarder i ryggen har fravalgt at investere i forsvarsaktier.

Interessen var da også til at overse, da vi i vid udstrækning har haft fred i Europa siden afslutningen på Anden Verdenskrig for mere end 70 år siden. Det betød, at de største europæiske forsvarsaktier handlede typisk til en multipel på 8-9x P/E, forklarer han.

P/E-værdien udtrykker, hvor meget investorerne er villige til at betale for at få en andel af årets overskud

P/E-tallet er en vurdering af en akties nuværende pris i forhold til dens per-aktie indtjening. Et P/E-forhold på 8-9x indikerer, at investorer er villige til at betale 8 til 9 euro for hver euro af virksomhedens indtjening. 

Det kan få stor betydning for aktierne fremadrettet, må man forstå.

»Nu er situationen meget anderledes,« fastslår han.

Vi har med hans ord et Rusland, som er meget mere selvhævdende, og et krav fra NATO om, at landene i Europa skal investere mindst 2 pct. af BNP i forsvar. 

»Jeg synes ikke, at det er en utænkelig situation, at vi på den mellemlange bane – det vil sige de næste 3-7 år – kommer til at 'overshoote' (investeringerne i forsvaret, red.), forklarer han.

Europa kan med andre ord sagtens ende med at investere 3,5 pct. af deres BNP i forsvarsindustrien, forklarer han og tilføjer, at der desuden er lande som Polen, som i 2024 vil bruge over 4 pct. af BNP på forsvaret.

Læs også: Forsvaraktierne har forgyldt investorer - aktiechef tror, at det fortsætter

Læs også: Tysk forsvarsaktie er eksploderet op - analytikerne anbefaler af købe den