Henter kommentarer

HC Andersen Capital: SaaS-sektoren handles igen tæt på all time high


Software-as-a-Service (SaaS) sektoren i USA har igen fået fornyet medvind fra investorerne med både aktiekurser og prissætning tæt på all time high efter stærke regnskaber.

Samme optimisme afspejles ikke af prissætningen blandt SaaS selskaberne på First North i Danmark med en medianværdi på 12,7x annual recurring revenue (ARR) i forhold til 16,1x ARR i USA. ARR måler den årlige tilbagevendende omsætning og bruges til at følge omsætningen i selskaber med en abonnementsmodel. Sektoren har ellers vokset sig stor herhjemme med 10 nye SaaS selskaber ud af de seneste 25 børsnoteringer på First North i 2020 og 2021.

I takt med mange af de danske selskaber aflægger Q2 regnskaber i de kommende uger, forventer vi at se nye ARR-tal, der kan vise, om SaaS selskaberne på First North kan fortsætte de høje vækstrater og følge de stærke amerikanske regnskaber. Vækstraten er den vigtigste parameter i værdiansættelsen af SaaS selskaberne, der ifølge data fra den seneste opgørelse af The SaaS Capital Index forklarer 61% af ARR multiplen (markedsværdien divideret med total ARR).

I relation til prissætningen skal man som investor dog anerkende, at hovedparten af de amerikanske SaaS selskaber er langt større end de danske SaaS selskaber på First North. Samtidig er likviditeten også meget højere i de amerikanske SaaS selskaber. Ud fra disse parametre kan rabatten forsvares, men til gengæld ser vi også meget høje vækstrater på First North, der er tidligere i modenhedsfasen.

Figur 1: Udviklingen i den amerikanske SaaS sektor. Kilde: The SaaS Capital Index Vis mere

Tæt på ny rekord i USA efter faldende renter og flotte regnskaber

Den amerikanske SaaS sektor er tæt på all time high, der senest indtraf omkring årsskiftet til 2021. Her blev den amerikanske SaaS sektor målt på The SaaS Capital Index handlet til en medianværdi på lige under 17x ARR. Efter en mindre korrektion ned til 14,5x ARR i maj er indekset igen på tæt på toppen, da indekset per 30. juli blev handlet til 16,1x ARR.

Forklaringerne bag de store stigninger i sektoren er mange, men en vigtig faktor i ligningen er faldende renter. Det har igen fået investorer til at samle op i vækstaktier og især de store teknologigiganter, der leverer høj vækst uagtet, hvor godt der er gang i verdensøkonomien.

En anden vigtig faktor er nynoteringer i den amerikanske SaaS sektor, der også er relevant for at følge stemningen. Her kan det nævnes, at blandt andre SentinelOne (S) inden for cybersecurity (noteret 30. juni til en udbudskurs på USD 35) og Blend Labs (BLND) inden for fintech (noteret 16. juli til en udbudskurs på USD 18) er steget med henholdsvis 39% og 8%. Stemningen ser derfor fortsat god ud på markedet.

En tredje aktuel faktor er meget stærke Q2 regnskaber fra mange af de største SaaS selskaber såsom Adobe (ADBE), Datadog (DDOG) og HubSpot (HUBS). De stærke regnskaber understreger, at digitaliseringsbølgen fortsætter ufortrødent – selv i en verden, der åbner mere op efter udrulningen af COVID-19 vacciner.

Danske SaaS selskaber på First North

I de kommende uger er mange af de danske SaaS selskaber regnskabsaktuelle, hvor bl.a. regnskabet fra amerikanske HubSpot kan perspektiveres til danske Agillic, der ligeledes udbyder software inden for marketing automation. Som nævnt tidligere bliver det særligt vigtigt at holde øje med vækstraterne. Et andet vigtigt parameter at følge er churn rate, der angiver kundefrafaldet og derfor skal være så lav som muligt. Få overblikket over SaaS selskaberne, noteringsår, forretningsområde og dato for kommende regnskab her:

Tabel 1: Dataproces, Enalyzer og Monsenso er taget med i overblikket, selvom selskaberne ikke oplyser SaaS data som ARR, churn osv. Derudover har f.eks. Dataproces en stor del af den nuværende omsætning som konsulentydelser. Vis mere

Følg sammenlignende amerikanske SaaS selskaber

Olo, der blev børsnoteret i marts 2021 i USA, er et af de mest sammenlignende amerikanske selskaber til et dansk SaaS selskab på First North, da selskabet befinder sig i samme forretningsområde som nynoterede OrderYOYO.

Med en usage-based forretningsmodel tilbyder OrderYOYO white-label online bestillings,- betalings- og marketingsoftwareløsninger til især mindre takeaway restauranter. Dermed kan eksempelvis det lokale pizzaria få en fuld integreret løsning med app, betalingssystem, brugerdataanalyse osv. Olo tilbyder mange af de samme softwareløsninger – men med særligt fokus mod større amerikanske kæder såsom Five Guys og Shake Shack. Ser man på vækstraterne i 2020 voksede Olo med 106%, mens OrderYOYO voksede 131%, hvilket bl.a. var drevet af mere online takeaway køb. Alligevel handles Olo på en multipel, der er 5x højere end OrderYOYO. Denne forskel kan ikke tilskrives forskel i vækstrater, da OrderYOYOs vækstrate er højere. Noget af forskellen kan dog forklares ud fra størrelsen af selskabet og dermed også risikoen, da Olos markedsværdi er omkring DKK 30 mia., mens OrderYOYO er på omkring DKK 900 mio. Olo aflagde regnskab i sidste uge og voksede omsætningen med 53% i forhold til kvartalet før. Dermed fortsatte Olo høje vækstrater trods et svært sammenligningskvartal, da kvartalet sidste år var meget attraktivt for onlinebestilling med nedlukkede samfund uden dine-in på restauranter. Denne udvikling kan perspektiveres til danske OrderYOYO, der aflægger halvårsregnskab den 25. august.

Ligeledes har andre SaaS selskaber i Danmark et amerikansk sammenligneligt selskab, der kan følges. Det kan eksempelvis nævnes, at det største selskab på First North i øjeblikket målt på markedsværdi, Penneo, har DocuSign, som dog først aflægger regnskab efter Penneo. Penneo aflægger regnskab for Q2 2021 den 27. august.

Disclaimer: Af de nævnte selskaber modtager HC Andersen Capital betaling fra Agillic, DecideAct, Digizuite, Hypefactors, Impero, MapsPeople, Nexcom, OrderYOYO, Penneo, RISMA Systems, SameSystem og Valuer for en Digital IR/Corporate Visibility abonnementsaftale. Kasper Lihn ejer ikke aktier i de nævnte aktier

Læs også: Morten Springborg: Investeringsimplikationerne af Fit for 55

Læs også: Henrik Henriksen: Kina: 30 år med høj vækst – og ringe afkast til aktionærerne