Henter kommentarer

Helt ustyrlige tal fra USA


Der er stadig fuld fart på den amerikanske økonomi – i hvert fald, når man kigger på dugfriske jobtal.

For beskæftigelsen i USA overrasker, og landet har i november måned skabt 263.000 nye job udenfor landbruget.

Det er markant højere end de 200.000 nye job, som økonomer havde ventet. Og det peger i retning af flere renteforhøjelser, påpeger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank:

»Dagens tal holder døren pivåben for flere renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank. Den amerikanske centralbank arbejder benhårdt på at bekæmpe den høje inflation, og næste renteforhøjelse venter om 12 dage.«

Sammenlagt er den amerikanske beskæftigelse steget de seneste 23 måneder i streg.

Jeppe Juul Borre pointerer, at ledigheden »ligger og svømmer« nær det laveste i 50 år, selvom inflationen har rundet det højeste i 40 år og pengepolitikken er strammet kraftigt.

»Men alligevel fortsætter fremgangen på arbejdsmarkedet på imponerende vis,« fortsætter han.

Det amerikanske jobtal, som udkommer første fredag hver måned, kaldes også »kongetallet«. Sammen med inflationsdata er det et af de centrale pejlemærker for den amerikanske økonomis ve og vel.

Ræsonnementet er, at når der skabes flere job, så ser amerikanske selskaber lyst på fremtiden. Det vidner samtidig også om, at økonomien buldrer løs, hvilket ikke nødvendigvis flugter med centralbankens ønske om at lægge en dæmper på økonomien for at skrue ned for inflationen.

Det enormt høje jobtal går heller ikke ubemærket forbi Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit. Han pointerer, at der stadig hersker en »alt for høj jobvækst i USA«.

»Skal afkølingen rigtig kunne mærkes, så skal jobvæksten nok ned omkring 0-50.000 pr måned,« skriver Engholm.

I oktober måned var kongetallet på 261.000.

Læs også: Hvad er Kongetallet?

Læs også: Lau Svenssen: Der er mangel på gode aktier