Henter kommentarer

| Opdateret

Markedsanalytiker: Det vil der ske med aktierne, hvis vi får en gældsloft-aftale


 
Hvad betyder det at slå markedet?
Vis mere

Du skal forberede dig på, at aktierne stiger, hvis amerikanske politikere bliver enige om at hæve gældsloftet i USA.

Det er forventningen fra eToros markedsanalytiker Jakob Westh Christensen. Det er meldingen, efter der natten til søndag skulle være indgået en foreløbig aftale imellem demokraterne og republikanerne om at hæve det beløb. Det kan du læse mere om her

Læs også: 8 mulige vinderaktier: Derfor satser Lau Svenssen på dem

»Det vil give en lettelse blandt investorerne og kan skabe et kortvarigt rally. Men en løsning vil også have omkostninger for den amerikanske økonomi,« forklarer Jakob Westh Christensen.

Gældsloftet i USA er en økonomisk grænse for, hvor mange penge regeringen må låne. Det er en begrænsning, der er aftalt imellem politikerne for at undgå at optage for meget gæld.

Forventningen er ifølge ham, at aftalen vil føre til nedskæringer i de offentlige udgifter med fokus på ikke-obligatoriske udgifter, som udgør cirka 23 pct. af statsbudgettet.

Det vil for ham at se lægge pres på den aftagende amerikanske økonomi, som i forvejen kun forventer en BNP-vækst på 0,8 pct. i 2023.

Læs også: Investor: C25-aktie ser godt ud, men jeg vil ikke købe den

Jakob Westh Christensen forventer, at en forhøjelsen af gældsloftet åbner for en »betydelig mængde nye obligationsudstedelser.« Det vil være en realitet inden udgangen af statens regnskabsår i september.

»Det vil opsuge likviditeten på markedet og kan fjerne noget af støtten til aktiemarkederne. Det er alt sammen negativt for økonomien og kan føre til øget volatilitet på markederne hen over sommeren.« advarer Jakob Westh Christensen og fortsætter:

Læs også: Danske Bank har særligt råd til investering i 'rødglødende' aktier

»Privatinvestoren kan derfor med fordel være påpasselig overfor en aktiemedvind skabt i kølvandet på afklaringen af gældsloftet.«

»På længere sigt er vi mere optimistiske, da den hurtigere økonomiske afmatning vil understøtte en lavere inflation og fremskynde rentenedsættelserne, der ultimativt vil styrke aktiemarkedet, der typisk bevæger sig forud for realøkonomien,« forklarer markedsanalytikeren.