Henter kommentarer

Nordea: 'Dårlige nyheder for aktiemarkedet'


Lige nu er der ét stort spørgsmål på de finansielle markeder.

Kan den amerikanske økonomi forblive stærk i andet kvartal eller vil stigningerne på rentemarkedet endelig dæmpe den høje økonomiske aktivitet?

Sådan lyder det fra den nordiske storbank, Nordea, i dens morgennyhedsbrev mandag.

Her peger Nordea på, at indtil den amerikanske økonomi viser tegn på afmatning vil pilen på amerikanske markedsrenter sandsynligvis forblive opad. 

Læs også: Investeringsøkonom om højspændt situation: Kan udløse en korrektion

»Det vil sandsynligvis være gode nyheder for den amerikanske dollar, men være dårlige nyheder for aktiemarkedet, som i høj grad har indpriset historien om stærkere økonomisk aktivitet, i løbet af det første kvartal,« skriver banken.

De pointerer, at i det første kvartal af 2024 er konsensus forventningerne til økonomisk vækst og inflation steget markant.

Og her har det primært været historien omkring en stærkere end forventet amerikansk økonomi, der har fyldt.

Læs også: Hvis investor fik penge tilbage i skat, ville han købe denne C25-aktie

»Økonomierne i resten af verden har det svært og oplever en svag økonomiske aktivitet. Fra et dårligt udgangspunkt har økonomierne i resten af verden dog klaret sig bedre end frygtet,« skriver Nordea.

Hvis man tager et kig på finansmarkederne har denne økonomiske udvikling i første kvartal, skabt en stor fremgang på aktiemarkedet og en tilsvarende stor tilbagegang på obligationsmarkedet. 

Derudover har en stærkere end ventet økonomisk aktivitet lagt et opadgående pres på konjunkturfølsomme råvarer som for eksempel olieprisen. På valutamarkedet har økonomisk divergens overordnet set styrket den amerikanske dollar, oplister Nordea og fortsætter:

»I den foregående uge overraskede amerikansk inflation på opsiden og reducerede sandsynligheden for at den amerikanske forbundsbank vil nedsætte styringsrenten. På den anden side af Atlanten afholdte den europæiske centralbank rentemøde og styrkede sandsynligheden for at vi vil se en rentenedsættelse på junimødet.«

Læs også: Forudser at de økonomiske konsekvenser kan blive »enorme«

Læs også: 'Fantastisk for investorerne' - særlig gruppe af aktier har leveret vildt afkast