Henter kommentarer

Nordnets karakterbog: Disse to danske selskaber scorer højest


Hos Nordnet har investeringsøkonom Per Hansen taget karakterbogen frem og vurderet en række C25-selskabers regnskaber.

Bølgen af regnskaber er snart ovre, og Per Hansen betegner sæsonen som »generelt god«.

Alligevel har ingen af de 11 selskaber fået topkarakter.

»Sædvanen tro har der været resultater, som spænder fra det fremragende ned til stærkt skuffende. De danske selskabers aktiekurser har i visse tilfælde fået en hård medfart i løbet af de første næsten syv uger af 2022. Det er dog generelt ikke et udtryk for, at de største selskaber ikke leverer gode præstationer, men et udslag af de stigende renters indflydelse på prissætningen tilsat et betydeligt over/underpræsterende krydderi,« skriver han i en kommentar.

Her er Per Hansens karakterbog for udvalgte større danske selskaber.

00 – -3: Lundbeck
Medicinalselskabet Lundbeck er kommet dårligst igennem regnskabsbølgen, mener Per Hansen.

»De som følger mine beretninger vil være bekendte med udtrykket »ingen over og ingen ved siden af Novo Nordisk«. Når det er i den anden ende af skalaen, hvor Lundbeck befinder sig, kan konklusionen ikke blive anden end »ingen under og ingen ved siden af«. Selskabet skuffer igen og igen på omsætning og indtjening; på guidance og vækst; på pipeline. Måske skulle de gå lidt mere i dialog med analytikerne for at undgå, at de hele tiden skal gå til markedet med tal under det forventede. Der mangler ekstrem sense of urgency,« lyder det fra investeringsøkonomen

Lundbeck har ikke kun skuffet Per Hansen, men også analytikerne. Alle selskabets hovedtal lå under forventningerne og bundlinjen afslørede et underskud på 2 mio. kr. Læs mere om regnskabet her.

02 – 00: Netcompany
Det danske it-selskab Netcompany, der blev børsnoteret i 2018, høster heller ikke store roser fra Nordnets investeringsøkonom.

»Fra kurs 155 gik det mere end stærkt de første 3,5 år og aktien toppede i niveauet 850 i midten af 2021. Siden er det gået meget hurtigt baglæns. Skuffende vækst, udfordringer i Holland og bekymringer om hvorvidt Netcompany kan vokse organisk OG akkvisitativt samtidig, har gjort investorerne mere forbeholdne. Aktien er faldet yderligere 20 pct. på regnskabet, stort set svarende til den indtjeningsrevision, som analytikerne har lavet efterfølgende.«

Netcompany præsenterede regnskab i slutningen af januar. Selskabet landede svagere på både omsætning og drift i fjerde kvartal. Læs mere her.

02 – 00: Ambu
Også medicoselskabet Ambu er meget tæt på at få dumpekarakter af Per Hansen. Han kalder det for et »mysterie« at topchef Juan Jose Gonzalez i sommer købte Ambu-aktier for knap 26 mio. kr.

»Ambu har fået den dårlige vane løbende at skuffe investorerne med nedpræciseringer. Denne gang var ingen undtagelse, desværre. Det er lidt et mysterium, hvorfor topchef Juan Luis Gonzales spenderede 26 mio. af sine egne penge på at købe aktier i september måned 2021. Siden er forventningerne blevet nedpræciseret yderligere 2 gange og aktien faldet med mere end en tredjedel. Ambus stjerne er falmet meget. Aktien er siden toppen fra starten af 2021 blev decimeret til en tredjedel. Investorerne må indstille sig, ligesom Gonzales, på at være den tålmodige investor i stedet for speedy-Gonzales.«

02: Novozymes
Biotekselskabet Novozymes får af Per Hansen karakteren 02 – altså den tilstrækkelige præstation.

»Novozymes leder stadig efter fortidens vækstrater. Prisfastsættelsen er, på trods af et kursfald på mere end 25 pct. i år, stadig ganske høj,« skriver han om C25-selskabet, der kom ud af 2021 med en organisk salgsvækst på 6 pct.

02: Vestas
Også vindgiganten Vestas får 02 af Per Hansen.

»Vestas informerede uger før regnskabet det reelle indhold, hvor de løftede sløret for tal i hovedtræk samt gav 0-4 pct. EBIT-margin guidance for 2022, som på det tidspunkt lå under konsensus. Ikke de store overraskelser. Desværre. Vestas tal er svage, men i forhold til konkurrenterne er de mere end acceptable. Vestas er den stærke pige/dreng i den generelt svage klasse.«

7: A.P. Møller Mærsk
Pengemaskinen Mærsk har leveret en god præstation, og det kvitterer Per Hansen med et 7-tal.

»A.P.Møller Mærsk leverede tal helt klinet op af konsensus. Det samme gjorde sig gældende for så vidt angår guidance for 2022 EBITDA/EBIT/Frit cash flow på henholdsvis 24 mia. USD/19 mia. USD/15 mia. USD. Pengene fosser ind i kassen først og fremmest på grund af høje rater,« skriver han.

7: Rockwool
Stenuldskæmpen Rockwool har også gjort det pænt, lyder vurderingen fra Per Hansen.

»Rockwool leverer en god præstation. Aktien var i storform og steg med mere end 15 pct. efter et godt regnskab og en god guidance. Flot, selvom kursstigningen kortsigtet var lidt til den gode side. Selskabet får det bedste får flere verdener. Den høje byggeaktivitet blandet andet drevet af lave renter og stigende ejendomspriser og samtidig grøn medvind fra isolering.«

7: Carlsberg
»Carlsberg har under hele covid-19 fasen været i stand til at kompensere mindre salg og profitabilitet på lukkede barer og restauranter med lavere markedsførings- og salgsomkostninger. Det kunne tyde på, at selskabet langsigtet skal investere mindre i udviklingen af deres varemærker og mere »i konkret tilstedeværelse«. Spændende bliver det om råvarerne, hvor prisstigninger ikke er afdækket, falder til »ro« igen i 2022 og fremadrettet,« lyder det fra Per Hansen om bryggeriet, han giver et 7-tal.

7 – 10: Novo Nordisk
Medicinalgiganten Novo Nordisk får rosende ord med på vejen fra investeringsøkonomen på trods af udfordringer.

»Novo Nordisk efterlader igen et godt indtryk. Usikkerheden i forbindelse med leveringsproblemerne for Wegovy ser ud til at være et forbigående 1. halvårsfænomen.«

10: DSV
Ifølge Per Hansen kan DSV noget, ingen andre kan. Derfor scorer selskabet også næsten topkarakter.

»DSV gør fortsat det, som ingen andre formår. 80 pct. af alle opkøb giver, jævnfør litteraturen, ikke de resultater i forbindelse med M&A, som transaktionen er baseret på. DSV er undtagelsen der bekræfter reglen. De er lidt dygtigere end andre og meget mere disciplinerede end andre. Samtidig giver forsyningskæderne ekstra medvind på kort sigt.«

10: Pandora
»Jeg har sagt det mange gange før, men ikke desto mindre føler jeg grund til at gentage det. Han kom som det internationalt set relativ ubeskrevne blad, men Alexander Lacik (administrerende direktør i Pandora red.) – var måske mindre i kendiseffekt, men kæmpestor i performance. Han er og har været Pandoras guldfugl og den perfekte makker til den stærke finansmand Anders Boyer,« skriver Per Hansen om smykkegiganten, der får karakteren 10 for den fortrinlige præstation.

Du kan klikke på de enkelte aktier og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: ​Danmarks rigeste mand køber op i aktie

Læs også: Festen på boligmarkedet kan snart være slut