Henter kommentarer

| Opdateret

Skt Petri Small Cap Europe har spottet 30 mulige aktieguldfugle - 'alle vil gerne finde den slags selskaber'


Markedet har overset en lang række mulige aktieguldfugle.

Det er den klare vurdering fra Ivan Larsen, der står i spidsen for en ny aktiefond, der går efter de små selskaber på det europæiske børsmarkedet. Dem, der let bliver overset eller misforstået, og som hører hjemme i 'small cap'-segmentet. Han mener at have fundet 30-50 mulige vinderaktier.

»Small cap-aktierne er faldet meget i år, men det gør bare, at de er nede i nogle niveauer, hvor det giver mening at købe dem. Det kræver bare tålmodighed,« forklarer chefporteføljeforvalteren.

Læs også: Han blev kendt for at spotte finansielle bobler. Nu ser han en ny

»Selvom vi ender i en recession, vil mange små virksomheder klare sig godt. Mange af dem gør det allerede virkelig godt, men markedet har bare hældt dem ud med badevandet,« udtaler Ivan Larsen.

Small cap-aktierne bliver ifølge ham typisk hårdere ramt af recessionsfrygt, men de kommer omvendt hurtigere tilbage sammenlignet med større selskaber, når økonomien vender.

Læs også: Gigantinvestor satser massivt på dansk taberaktie

Det er også derfor, at Ivan Larsen er på vej til at søsætte aktiefonden 'Skt Petri Small Cap Europe', der går i luften i begyndelsen af september. Fonden går efter at være langsigtet investeret i 30-50 europæiske selskaber, som Ivan Larsen vurderer rummer potentialet til at blive vinderaktier.

Han har allerede udset sig mere end 30 aktier, der indgår i hans modelportefølje. Mange af aktierne har han fundet i it-sektoren og sundhedssektoren. Der er omvendt hverken ejendomsaktier eller biotekaktier i porteføljen og kun meget få selskaber inden for cyklisk forbrug og materialer-sektoren.

Chefporteføljeforvalteren arbejder ud fra konceptet, at der findes gode selskaber, og så findes der de selskaber, som man rigtig gerne vil have aktier i: De fantastiske selskaber. Det er de sidste, som Ivan Larsen er på jagt efter.

»Jeg vælger aktier ud fra ideen om, at der findes 'good and great companies',« lyder det fra den garvede investor. Han bruger derfor megen tid på at forstå et selskabs forretningsmodel, markedspotentialet og ledelsen i virksomheden.

»Alle vil gerne finde den slags selskaber. Sidste år fandt jeg et mindre italiensk it-selskab, der steg 100 pct., hvilket var meget tilfredsstillende,« fortæller han.

Ivan Larsen havde ellers lagt tilværelsen som professionel investor på hylden. Efter mere end 20 år i branchen valgte han i 2020 at forlade posten som chefporteføljeforvalter i Danske Bank Asset Management. Ivan Larsen kunne dog ikke lade være med at lede efter mulige aktieperler i sin fritid, og han fandt også flere hjemmefra. Hans fund gav ham lyst til at vende tilbage til børsverdenen.

Læs også: Kina-aktie i kæmpefald i USA efter uforklarlig 130-dobling

Hans lange erfaring og grundige vurdering af de enkelte selskaber gør, at han tør fokusere på aktier i selskaber, som markedet har misforstået eller undervurderet.

»Selvom en aktie falder, så er det ikke nødvendigvis udtryk for, at det er en dårlig investering. Markedet har måske bare misforstået selskabet,« forklarer Ivan Larsen og uddyber:

»Hvis en aktie falder mere end markedet, er jeg nødt til at forholde mig til, om jeg har taget fejl. Jeg kan selvfølgelig godt tage fejl, men mange gange handler det om, at markedet ikke har lagt vægt på de ting, som jeg ser i selskabet og som gerne skulle udspille sig over nogle kvartaler. Hvis jeg har ret, så skulle vi gerne se en kursstigning efter nogle kvartaler,« udtaler han.

Hvis han tager fejl, så gælder det om at få solgt ud af aktien og komme videre, understreger han.

Chefporteføljeforvalteren mener ikke desto mindre at have spottet mere end 30 aktier, der kan vise sig at blive små børseventyr.

Fokus ligger på kvalitetselskaber. Ivan Larsen kalder det selv 'quality with an edge'. Ordene dækker over selskaber med en stærk markedsposition og hvor prisen på selskabets produkter er stabil og hvor de hellere stiger end falder.

»Vi går op i, at der er et godt underliggende cashflow, altså at der flyder en jævn pengestrøm ind i selskabet, der kan være med til at drive og udvikle forretningen,« forklarer Ivan Larsen.

Det skal samtidig være selskaber, der befinder sig i markeder med solid, langsigtet vækst, understreger han.

Læs også: Danske Bank i opråb efter nedtur: Pas på med at købe nu