Henter kommentarer

Verdens vigtigste aktieindeks i vild stigning


100 pct.

Så meget er det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks buldret frem, siden det ramte bunden 23. marts 2020.

»Det er markant, og det virker meget voldsomt,« lyder det fra Otto Friedrichsen, aktiechef i Formuepleje. Han tilføjer:

»Man skal dog have i baghovedet, at stigningen kommer fra et stort fald, hvor mange aktier dykkede 30-35 pct. næsten alle steder, man kiggede hen.«

S&P 500-indekset er et af de helt store aktieindeks, analytikere og investorer holder øje med.

S&P refererer til firmaet Standard and Poors, der står bag indekset, mens tallet 500 henviser til antallet af selskaber i indekset.

Læs også: Så splittede er analytikerne omkring dansk C25-darling

Indekset omfatter 500 store amerikanske virksomheder, og indekset giver derfor et godt fingerpeg om temperaturen på det amerikanske marked. Mange investorer bruger indekset som deres benchmark – altså en standard til at sammenligne afkast – når de skal vurdere, hvor godt deres portefølje har klaret sig.

I indekset finder man blandt andet aktier som Microsoft, Apple, Netflix og Facebook, og ifølge aktiechefen er det netop de helt store techselskaber, der har drevet den store fremgang.

»Vi har egentligt set et ganske positivt aktiemarked generelt, men når vi ser på det amerikanske indeks er det i væsentlig grad de amerikanske teknologigiganter, altså vækstselskaber, der har drevet udviklingen,« siger han til Euroinvestor.

At virksomhederne har kunnet klare sig godt i et sundhedskriseår, skyldes blandt andet at virksomhederne har tilpasset forretningsmodellen til de ændrede forbrugsvaner, der opstod under coronanedlukningerne, forklarer Otto Fridrichsen.

Flere store amerikanske techselskaber er vækstselskaber. Vækstaktier – eller vækstselskaber – dækker over aktier, der forventes at skabe stor indtjening i fremtiden. De høje forventninger til den fremtidige vækst betyder, at vækstaktierne typisk handles til en høj kurs i forhold til det bagvedliggende selskabs indtjening.

Modsat vækstaktier findes der valueaktier, der er billigere prisfastsatte. Det er både i forhold til de fundamentale værdier i det bagvedliggende selskab, men også sammenlignet med det øvrige marked.

Læs også: Investorerne har fået nok: Er trætte af grønne skuffelser

Læs også: Millionærklubbens Junior Board: Det satser de på