Henter kommentarer

Styrelse advarer: Usikre markeder kan give udsving i elpriser


Selvom gaslagrene i Danmark og Europa lige nu er fyldte, og vintervejret endnu ikke helt har ramt det danske land, så skal danskerne forberede sig på svingende energipriser henover vinteren.

Sådan lyder vurderingen fra Energistyrelsen i en pressemeddelelse tirsdag.

Elforsyningen henover vinteren ser umiddelbart mere stabil ud end sidste år på denne tid. De danske og europæiske gaslagre er allerede over 98 pct. fyldte. Og selvom energipriserne er højere end før krisen, har de ikke ramt det ekstremt høje niveau, vi så i sensommeren sidste år. 

Alligevel kan danskerne allerede nu forberede sig på udsving i energipriserne henover vinteren.

Det gælder særligt, hvis vinteren bliver kold, EU fortsætter med ikke at importere russisk gas, eller forbruget af naturgas stiger i Asien, skriver styrelsen.

»Energipriserne er en god indikation på, om forsyningen er under akut eller stigende pres. Det så vi blandt andet sidste år, hvor prisen på el og gas steg markant. Lige nu er udsvingene hyppige men ikke nær så store, som vi oplevede sidste efterår – men hvis priserne igen begynder at stige markant, er det et tegn fra markedet om, at vi skal spare mere,« forklarer Martin Hansen, som er vicedirektør i Energistyrelsen og uddyber:

»Selvom gaslagrene er næsten fyldte, og vi fortsat ser besparelser på energiforbruget, er der flere ubekendte, der påvirker forsyningssituationen gennem vinteren. Derfor er det væsentligt, at vi både i Danmark og resten af Europa sparer på energien.«

Det seneste år har vi set højere priser på både el og gas i takt med, at den europæiske gasimport kommer fra større dele af verden, og dermed også i højere grad reagerer på globale begivenheder, skriver Energistyrelsen.

Herhjemme er vi ret forskånet, da vi får store andele af vores energi fra sol-, vind- og vandkraft, og hvis vi ikke havde dem, ville elpriserne det seneste år i endnu større grad have afspejlet de meget høje priser på fossile brændsler.

Og netop i de timer, hvor der ikke er meget strøm fra vand, vind og sol, er der en tendens til, at de højere gaspriser afspejler sig i højere elpriser.

Energistyrelsen pointerer, at du som forbruger selv kan gøre en forskel ved at tænke over, hvornår du bruger strøm – for som hovedregel er strømmen grønnest, når den er billigst.

Styrelsen vurderer på nuværende tidspunkt, at »det ikke bliver nødvendigt at afbryde strøm- og gasforsyningen til forbrugerne i denne fyringssæson, hvis forbrugsreduktionen fastholdes, og vejret er inden for normalen.«

Læs også: Hver ottende foretrækker dette opsparingstrick – selvom eksperterne fraråder det

Læs også: Stor luns barberet af danskernes pension