Henter kommentarer

Junior Board: Derfor satser vi på grøn bitcoin-aktie


 

Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Bitcoin og kryptovalutaer bliver af mange anset som noget kontroversielt. Den største af dem alle, Bitcoin, vil fjerne centralbankers pengemonopol, tillade ukontrolleret hvidvaskning af penge og facilitere mange former for kriminalitet.

Ovenikøbet bruges der meget energi på at mine disse digitale coins. Store serverfarme optager den sparsomme energi, vi genererer, som ellers kunne være brugt i industrien eller til at varme husstande op.

Hvorfor i al verden skulle vi dog tillade dette enorme spild med gigantiske negative konsekvenser for samfundet?

Disse tanker fristes man til at have, hvis man ikke tager de negative sider af det nuværende samfund med i beregningerne og ikke anerkender mulighederne kryptovaluta tilbyder. At der generelt hersker tillid i samfund til både de folkevalgte politikere, myndigheder og centralbanker er en luksus, der sjældent observeres udenfor Nordeuropa.

Læs også: Anbefaler at købe dansk folkeaktie - 'det her er vigtigere end nogensinde'

Det etablerede finansielle system og dets aktører har en række kriser og skandaler på samvittigheden, og kontanter udstedt af vestlige centralbanker er suverænt den nemmeste og sikreste måde at opbevare sorte penge på. Over 20 procent af verdens befolkning har ikke en bankkonto.

Over halvdelen af verdens befolkning kan sætte hakker ved et eller begge af de to følgende bokse: Lever i et samfund med tocifret inflation og lever i et ikke-demokratisk, undertrykkende samfund.

Dette var vel at mærke før coronaens udbrud. Man burde derfor ikke kunne bebrejde almindelige mennesker for at søge et alternativ til det etablerede system, der har sine egne uperfektheder. En række lande har allerede forbudt kryptovaluta.

Paradoksalt nok er befolkningerne i flere af disse lande dem med den højeste adoption-rate af krypto, da det praktisk talt er umuligt og enormt dyrt at håndhæve sådanne forbud. Overlappet mellem lande, der har forbudt kryptovaluta, og lande der scorer lavt på demokrati-indeks er også påfaldende.

Bitcoin og krypto
Bitcoin var den første kryptovaluta, der for alvor fik luft under vingerne. Det var samtidigt også en af de første gange af blockchain-teknologien viste, hvad der kunne udrettes. Senere generationer af kryptovaluter forsøger at gøre op med nogle af de ”fejl”, som den første generation er født med.

Dette har dog ikke medført, at nogen anden har formået at blive større end Bitcoin, målt på markedsværdi, endnu. Markedet lyver aldrig, og markedet fortæller os både at kryptovaluta har en plads i samfundet, og at Bitcoins har den største værdi.

Bitcoin mining understøtter protokollen, som sørger for at transaktioner bliver gennemført uden mulighed for manipulation med disse. Belønningen for dette arbejde er pt. 6,25 bitcoins hvert 10 minut.

Her har ”vinderen” gættet den rigtige kombination, der løste algoritmen. Jo flere forsøg man sender af sted, jo større er chancen for at gætte rigtigt.

Læs også: Danske Bank meldt til politiet: Står til millionbøde

Det er her, det enorme energiforbrug kommer ind. For at have en chance for at gætte rigtigt, skal man sende mange forsøg afsted.

Dette maksimerer man ved at dedikere mest mulig computerkraft, som dermed skaber en stor efterspørgsel på strøm. Man bliver derfor belønnet for at bruge mere og mere energi.

Eller omvendt, man bliver belønnet for at have den billigste og mest effektive måde at skaffe energi på.

Revolutionerende
Lige netop dette fremhævede Ark Invest under sit Big Ideas 2022 event i januar, hvor de (løst oversat) sagde ”for første gang i menneskets historie, tilbyder Bitcoin mining et direkte økonomisk incitament til at søge den billigste og mest effektive måde at udnytte energi på, uafhængigt af lokation og efterspørgsel”.

Det er i sig selv revolutionerede. Det er lignende dynamikker, vi ønsker fra store batterier eller Power-to-X løsninger længere hen ad vejen.

Bitcoin mining er dog noget, som allerede er relevant i stor skala i dag. Når der skal opføres ny energi, er grønne teknologier allerede de billigste i størstedelen af verden i dag.

Læs også: Nordnet: Nedtur kan ramme danske aktier

Bitcoin mining vil fortsætte denne tendens. Når der er underproduktion fra vedvarende energi, vil man kunne stoppe bitcoin mining, som det første. Når der er overproduktion af vedvarende energi, vil man kunne dirigere mere strøm mod bitcoin miners.

Det skaber en nedre grænse for prisen på energi, som er væsentlig over den nedre grænse, der er i dag, hvilket forbedrer business casen for flere projekter og muliggør større og hurtigere udbygning af vedvarende energi. Dermed kan bitcoin mining fungere som et ’monetært batteri’, som understøtter den grønne omstilling.

Bitcoing mining og naturgas
En anden og vigtig egenskab er samspillet mellem bitcoin mining og naturgas. Faktiske udledninger fra naturgas er markant højere end det normalt opgøres.

Det skyldes venting og flaring af naturgassen, som sker, når infrastrukturen lokalt ikke kan håndtere gassen. Venting er direkte udluftning af gassen og flaringer afbrænding af gassen. Mængden af afbrændt gas i verden er estimeret til at være på størrelse med det samlede energiforbrug i Afrika syd for Sahara.

Naturgas består hovedsageligt af drivhusgassen metan, som er over 80 gange mere skadelig end CO2 de første årtier, hvorefter det henfalder.

Generelt på verdensplan er der svage eller ingen krav til naturgasproducenter omkring udluftning og afbrænding af naturgas. For de lande, som har regler på området, er kontrollen og håndhævelsen af disse ekstremt mangelfulde.

Dermed opgøres udluftning og afbrænding af naturgas på producentens initiativ og bliver signifikant underestimeret.

En kæmpe lavthængende i klimaregnskabet er at komme dette nytteløse spild af energi til livs med bitcoin mining, der vil kunne blive tilknyttet infrastrukturen omkring naturgas.

Bitcoin mining har derfor potentialet til at blive det enkeltstående element, der gør mest for at reducere de samlede udledninger af drivhusgasser i verden. Både Equinor og ExxonMobil har indset dette potentiale.

CleanSpark
Vi har forsøgt at være eksponeret overfor bitcoin mining gennem aktien CleanSpark. CleanSpark (CLSK) er en amerikansk bitcoin miner med over 90 procent af strømforbruget, som kommer fra vedvarende energi.

Den resterende del neutraliseres med køb af offsets. Selve miningen foregår i staterne Georgia og New York. Kerneforretning var tidligere micro grid solutions, hvor de leverede løsninger til at sikre små, lokale elnet der fungerer uafhængigt af det etablerede elnet, typisk i forbindelse med solceller og et batteri.

I december 2020 opkøbte de en bitcoin miner, og har siden da vokset denne forretning hurtigere, således at den udgør størstedelen af omsætningen i dag.

I deres forskudte regnskabsår for 2020 (1. oktober 2019 til 30. september 2020) omsatte CleanSpark for 10 mio. dollar. I regnskabsåret 2021 omsatte de for 49,4 mio. dollar, og allerede i det første kvartal af dette regnskabsår (1. oktober 2021 til 31. december 2021) omsatte de for 41,2 mio. dollar, hvoraf bitcoin mining udgjorde 37 mio. dollar.

Deres mining kapacitet er på 2,2 EH/s (10 bitcoins om dagen) ud af den samlede mining i verden på 202 EH/s. CleanSpark står altså for omkring 1,1 procent at den samlede bitcoin mining.

Det forventes at kapaciteten er på 4 EH/s ved årets udgang. Dog forventes den samlede kapacitet også at stige, men ikke i samme grad som CleanSparks vækst. Hver 14. dag bliver sværhedsgraden for bitcoin mining justeret, således at man fastholder gevinsten på 6,25 bitcoins per minet block.

Læs også: Lau Svenssen: Høj inflation ødelægger væksten

Hvis man ikke vokser, og hvis man ikke hovedsageligt benytter vedvarende energi, vil man blive udkonkurreret med tiden.

Derudover kunne selskabet i torsdag annoncerer, at man havde sikret sig adgang til grøn energi i Texas, som vil kunne understøtte yderligere 16 EH/s indenfor de næsten 12 måneder.

Blandt de børsnoterede bitcoin miners er der en klar tendens for de samlede omkostninger per minet bitcoin og brugen af vedvarende energi. De selskaber, som bruger vedvarende energi, har typisk lavere omkostninger i gennemsnit.

CleanSparks børsnoterede konkurrenter ligger på mellem 6.000-10.000 dollar per minet bitcoin. På CleanSparks egne faciliteter (2/3) har de gennemsnitlige omkostninger per minet bitcoin på 4.500 dollar.

På den sidste tredjedel er tallet cirka 6.000 dollar. De samlede vægtede omkostninger er derfor omkring 5.000 dollar. CleanSpark forventer også at kunne sænke omkostningerne yderligere i den nærmere fremtid.

Hvis man konservativt antager, at de beholder markedsandelen på 1,1 procent, og bitcoin-kursen ligger på 45.000 dollar og med omkostninger på 5.000 dollar/bitcoin, så vil CleanSpark i år omsætte for 153 mio. dollar og have en profit på 135 mio. dollar.

Market cap er på 516 mio. dollar, hvormed denne simple, konservative beregning giver en P/S på 3,5 og en P/E på 3,9. Selskabet har praktisk talt ingen gæld, en egenkapital på 394 mio. dollar og er omkring 20% shortet.

Millionærklubbens Junior Board valgte at investere 10.000 kroner af de 250.000 kroner i vores portefølje i CleanSpark til kurs 7,94 i januar. Den nuværende kurs på 12,74 giver et urealiseret afkast på 60 procent.

Både aktien og bitcoin-kursen er volatile, men vi ser stadig en markant større upside end downside. Vi vurderer, at der er flere triggere, der kan sende kursen opad end nedad på både kort og langt sigt.