Henter kommentarer

Advarer: Boligpriserne kan falde mere, end regeringen satser på


Finansministeriet er sandsynligvis for optimistiske, når de vurderer, at huspriserne det næste år »blot« vil falde med 4,8 pct.

Det vurderer to boligøkonomer, Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit og Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark, i dagens udgave af Børsen.

Økonomerne peger på, at boligejere nok skal forberede sig på højere renter og dermed lavere boligpriser, end det, som regeringens regnemaskiner forventer.

Læs også: Lækkede dokumenter afslører: Så meget gæld sløjfer Danske Bank

Regeringen tror blandt andet på, at renten på en 30-årig realkreditobligation vil lande med en rente på 3,7 pct. næste år. Men allerede nu er den effektive rente reelt 4,3 pct., hvilket er noget højere end regeringens prognose.

»Regeringen er en anelse optimistisk på renteudviklingen for 2023, da en gennemsnitlig 30-årig rente på 3,7 pct. kræver, at renten falder fra det nuværende niveau. Det tror vi ikke, er det mest realistiske scenario, da vi står foran yderligere kraftige rentestigninger fra både Fed og ECB,« bemærker Lise Nytoft Bergmann overfor Børsen.

Læs også: Chefstrateg forudser yderligere nedtur

Euroinvestor har tidligere beskrevet, hvordan boligpriserne i juli måned allerede tog bemærkelsesværdige dyk. Prisen på ejerlejligheder slog sig hårdest med 1,5 pct., mens priserne på huse dykkede med 1 pct.

Det er særligt cocktailen af inflation og stigende renter, som gør, at boligkøberne har færre penge mellem hænderne til at købe tag over hovedet for.

Renterne på boliglån er braget i vejret siden årsskiftet, og senest har Totalkredit i denne uge lukket sluserne op for et fastforrentet lån med hele fem procent i rente.

Samtidig sparker Danske Bank regeringens forventninger til hjørne. Banken har tidligere kigget i spåkuglen og vurderet, at huspriserne står overfor fald på omtrent 7 pct., hvilket altså er markant højere end regeringens formodninger om 4,8 pct.

Læs også: Novo Nordisk anklaget - betaler bøde til USA

Læs også: Der er 'glædelige nyheder' om EU's gaslagre