Henter kommentarer

Nordea: Næste år stopper festen med billigere boligrenter

Foto: Linda Kastrup
Vis mere

 

2020 har stået på kursfest og billigere boliglån, men næste år stopper festen på realkreditmarkedet. Det mener storbanken Nordea.

»Vi forventer, at de lange boligrenter vil stige i 2021, men at niveauet stadig vil være lavt. I 2021 forventer vi, at en højere økonomisk vækst vil begynde at presse renten på de 30-årige fastforrentede lån op,« skriver Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom fra Nordea Kredit, til Euroinvestor.

Stigende renter betyder faldende kurser. Konkret venter Nordea, at kursen på det 30-årige 0,5 pct. lån med afdrag, der i dag ligger på 97,7, vil falde til omkring 91,5 ved udgangen af 2021. Kursen vil derefter fortsætte ned til omkring 88 ved udgangen af 2022, spår Nordea.

»Det vil i givet fald betyde, at det igen vil være det 30-årige fastforrentede 1,5 pct. lån, der vil være toneangivende, og at nye realkreditlån derfor vil få en kuponrente på 1,5 pct.,« uddyber boligøkonomen.

Måske nu eller aldrig

Den næste opsigelsesfrist for at konvertere lån er ved udgangen af januar 2021. Hvis du overvejer at omlægge dit lån, bliver tidspunktet altså sandsynligvis ikke bedre end nu lige foreløbigt, hvis Nordeas vurdering holder stik.

»Rentemarkederne er i øjeblikket ret følsomme, og der skal ikke store nyheder til, før vi ser bevægelser. Der er derfor ikke garanti for, at de lave renter, vi har i øjeblikket, også vil vare ved til udgangen af januar,« forklarer hun.

Nordea anbefaler, at man omlægger, når kursen er attraktiv, fremfor at vente til sidste øjeblik før en opsigelsesfrist. I praksis venter mange boligejere med at omlægge til lige inden opsigelsesfristen for at minimere omkostningerne, men det er typisk ikke den smarteste strategi, lyder det.

»Selvom regningen til differencerenter eller fradraget for en kurssikring falder, jo tættere man kommer på opsigelsesfristen, er gevinsten ved de sparede omkostninger ofte så små, at det ikke opvejer den risiko, man løber, for at renten kan ændre sig i mellemtiden. Og dermed kan gevinsten ved at vente med at konvertere hurtigt blive vendt til et tab,« lyder det.

En besparelse på et par tusind kroner

Hvis boligejeren venter til udgangen af januar, kan man eksempelvis ofte spare et par tusind kroner i konverteringsomkostninger på et lån på 1 mio. kr. Til gengæld skal kursen ikke falde mere end 0,2 kurspoint, før gevinsten er spist op af en højere hovedstol på det nye lån, påpeger boligøkonomen.

»Valget står således mellem at takke ja til renten i dag og være sikker på, at man får en gevinst på konverteringen, eller at vente til slutningen af januar, hvor man kan spare nogle omkostninger til konverteringen, men hvor man samtidigt håber på, at renten ikke er steget. For hvis renten stiger, vil det bedre kunne betale sig at gennemføre konverteringen i dag,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Konvertering er primært relevant for boligejere med fastforrentede lån med en oprindelig løbetid på 30 år, pointerer hun.

Vær med i Euroinvestors julekalender. Svar på dagens spørgsmål og vind præmier hver dag. Tilmeld dig her!

Læs også: Nationalbanken opjusterer: Boligejere kan se frem til større guldregn

Læs også: Rekordtæt på magisk grænse: Lån med rente på 0 procent står klar i kulissen