Henter kommentarer

Sådan lander boligrenterne i 2021 - her er økonomernes bedste bud

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

2021 vil igen byde på lave renter, men det bliver sandsynligvis ikke billigere at låne penge, end det er lige nu, lyder forudsigelsen fra tre økonomer.

2020 har budt på rekordlave boligrenter, men hvad skal boligejere forventer til næste år? Euroinvestor har spurgt tre økonomer, der giver deres bedste bud på udviklingen på realkreditmarkedet i 2021.

Overordnet set er de enige om, at næste år fortsat vil byde på lave renter og dermed billige boliglån.

»Grundlæggende vil det lave renteniveau på de 30-årige realkreditlån fortsætte, så længe vi har så lav inflation, som vi har i øjeblikket,« forklarer Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Han møder opbakning fra Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, som understreger, at centralbankerne fortsat vil føre en meget lempelig pengepolitik med store opkøbsprogrammer.

»Det vil naturligt være med til at dæmpe potentialet for større rentestigninger,« tilføjer han.

Svagt stigende renter

Danskerne har dermed udsigt til billige boligrenter igen i 2021, men de bliver sandsynligvis ikke billigere end nu, mener økonomerne.

Alle tre økonomer forventer, at renterne vil stige en smule i løbet af næste år i takt med en forbedring af samfundsøkonomien.

»Det skyldes, at vaccinerne forhåbentligt får styr på pandemien i 2021, og at de mange samfundsrestriktioner kan løftes. Det vil være med til at understøtte den økonomiske aktivitet og bidrage til både stigende risikoappetit og stigende inflationsforventninger blandt investorerne,« uddyber Christian Hilligsøe Heinig.

Året vil starte med uændrede renter på realkreditmarkedet, men herefter vil pilen pege opad, spår Realkredit Danmark.

Disse lån kan komme på banen

Rentestigningerne kan betyde, at det 30-årige 1,5 pct. lån igen kommer på banen i andet halvår 2021, lyder vurderingen fra Realkredit Danmark.

Hos Totalkredit er forventningen, at 1 pct. lånet til næste år vil gøre comeback som ledende boliglån.

»Rentestigningen igennem 2021 forventer vi vil være så begrænset at 1 pct. lånet vil fastholde sin førerposition også hen sidst på året,« tilføjer Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit.

I øjeblikket ligger kurserne på 1 pct. lånene over 100, og dermed er de aktuelt lukket for tilbud.

Negative renter vil fortsætte

Variable lån vil også byde på mindre rentestigninger, mener Realkredit Danmark.

»Men vi ser fortsat negative renter for F1, F3 og F5-lån ved udgangen af 2021,« tilføjer Christian Hilligsøe Heinig.

Også Totalkredit ser, at rentestigningerne vil have begrænset betydning for variable lån.

»Boligejere med F1- og F3-lån vil nok få nogle renter omtrent som dem, vi har set i år. Det skyldes, at jo længere vi kommer ind på rentekurven, jo mere betyder nationalbankernes korte pengepolitiske renter fremfor opkøbsprogrammerne, der mere påvirker renter på lån med fast rente,« forklarer Sune Malthe-Thagaard.

Dermed er det ifølge Totalkredit kun F5-lånet, der bliver mærket af de svagt stigende renter – men i lav grad.

»De boligejere, der skal have refinansieret deres F5-lån i løbet af 2021, vil stadig kunne se frem til en mærkbar besparelse på deres F5-lån, fordi deres rente blev fastsat for fem års tid siden, hvor renten var noget højere,« forklarer han.

Strømmer mod fast rente

Alle tre økonomer ser desuden, at boligejerne vil fortsætte med at tilvælge fast rente fremfor variabel rente qua især de meget leve renter, der gør fast rente attraktivt.

»Den vandring har vi været vidne til igennem mange år efterhånden, og i 2020 overtog de fastforrentede lån igen tronen som danskernes foretrukne lån,« påpeger Brian Friis Helmer.

I dag udgør de fastforrentede lån næsten 53 pct. af det samlede udlån mod 33 pct. i 2013.

Totalkredit har blandt kunder oplevet, at fire ud af fem boligejere valgte fast rente i 2020; en udvikling, der sandsynligvis vil fortsætte næste år.

»Det vil stadig være meget billigt at få sikkerhed om sin rente i al den tid, du som boligejer har lånet, og der har vi set, at den lave pris på rentetrygheden tiltaler mange boligejere,« lyder det fra Sune Malthe-Thagaard.

Vandringen mod fast rente kan desuden forklares ved, at bidragssatsen er steget mest på lån med variabel rente, mens flere tiltag fra myndighedernes side begrænser muligheden for at optage variable lån for visse boligejere, ifølge Arbejdernes Landsbank.

Prognoser er usikre

Generelt erkender økonomerne, at prognoserne er forbundet med usikkerhed.

»Foråret i 2020 også vist os, at forholdene i økonomien kan ændre sig – også ekstremt hurtigt – og det vil påvirke renteprognoserne. Coronakrisen har vist sig at være en svær størrelse at forudsige,« lyder det fra Sune Malthe-Thagaard.

De lave renter skyldes i øvrigt, at nationalbanker pumper penge ud i økonomien gennem opkøb af statsobligationer. Det smitter af på danske boliglån, fordi investorer køber flere realkreditobligationer, når renterne på statsobligationer falder, forklarer han.

Året nærmer sig sin afslutning, og det gør konkurrencen i Millionærklubben også. De faste eksperter har dystet om, hvem der er bedst til at skabe afkast på 250.000 kr. Slutspurten er sat – følg deltagernes porteføljer her.

Læs også: Boligmarked i topform: Husejere er blevet 80.000 kroner rigere på et år