Henter kommentarer

Særlig politik kan blive dødsstødet til 1-procentlånet


Ændringer i japansk pengepolitik lyder ikke som noget, der umiddelbart kommer til at få den store betydning i dit liv.

Men hvis du er boligejer eller drømmer om at blive det, så kan visse ændringer faktisk ende med at få ret stor betydning for dig.

Og natten til onsdag kan der ske en udvikling i sagen, da der venter et meget spændende rentemøde i den japanske centralbank, Bank of Japan, lyder det fra Mathias Dollerup Sproegel, seniorøkonom i Sydbank.

Læs også: Nye sanktioner: Denne vare kan blive dyrere

»Vi skal lede længe tilbage i historiebøgerne for at finde et japansk rentemøde, der er ventet med så stor spænding på de finansielle markeder. Det er dog ikke kun for aktie- og valutaspekulanter, at rentemødet har interesse,« siger han og fortsætter:

»For danske boligejere kan rentemødet også få rigtig stor betydning. For hvis Bank of Japan justerer eller endda helt skrotter rentekurvekontrollen af den 10-årige japanske rente, så vil det på sigt gøre det mindre fordelagtigt for japanske pensionskasser at købe danske realkreditobligationer. Det kan betyde, at danske boligejere må spejde langt efter drømmelån med en fast rente på 0,5-1,0 procent.«

Den japanske pengepolitik er en del anderledes end den slags pengepolitik, vi kender fra blandt andet Europa og USA. Når Danmark fører pengepolitik er vores mål at følge euroen, da vi har fastkurspolitik. Hos ECB og Fed er det helt store mål lige nu at få sænket inflationen ved at hæve renten. I Japan er målet med pengepolitikken at holde den lange og den korte rente så tæt på hinanden som muligt, også kendt som rentekurven.

Men ved rentemødet i december blev rentekurven for første gang løftet, hvor Bank of Japan i den grad tog investorerne på sengen, da de løftede loftet for hvor højt den 10-årige japanske rente må handle til 0,5 pct.

Læs også: 6 teknologier, som bliver større i 2023: 'Der kan man tage pæne gevinster hjem'

Op til rentemødet natten til i morgen er der i den grad blevet bygget en stemning op blandt investorerne om, at Bank of Japan justerer rentekurvekontrollen igen, forklarer Mathias Dollerup Sproegel.

»For danske boligejere kan udsigten til højere japanske renter betyde, at de japanske pensionskasser, der siden 2015 har kastet deres kærlighed over danske realkreditobligationer, finder det mere attraktivt at trække pengene hjem til Japan,« siger han.

Det er en bevægelse, der allerede er fundet sted i løbet af det seneste års tid. Faktisk er japanske investorers portefølje af danske realkreditobligationer med fast rente blevet halveret i 2022. Da vi gik ind i 2022 ejede de obligationer for en samlet værdi på knap 100 mia. kr. Det er nu nede på knap 50 mia. kr.

»Med andre ord så er noget af skaden allerede sket, men vi kan sagtens se yderligere bevægelse ud af danske realkreditobligationer fra de japanske pensionskasser, hvis alternativet hjemme i Japan blive mere attraktivt,« forklarer han.

Japan er verdens tredje største økonomi efter USA og Kina.

Læs også: Frygter nedtur for disse danske selskaber: 'Jeg er nervøs'

Læs også: Dyster udmelding fra danske topchefer: 'Mindre positiv vækst og en mærkbar afmatning'