Henter kommentarer

Akademikerne og aktierne: Tager Robinhood fra de fattige og giver til de rige?


 

Min gode ven spurgte mig forleden hvor han skulle placere sin opsparing. Baggrunden for spørgsmålet var naturligvis, negative renter. Fra og med januar måned er der også i Danske Bank og mange andre banker negative renter. Min ven har ingen interesse for aktier, men føler alligevel det er uretfærdigt han skal betale penge for at have penge i banken.

I en tid, hvor nye investorer strømmer ind på aktiemarkedet, er det værd at gøre sig klart, at de fleste private investorer kun er små fisk i et stort hav. Derfor gælder det for dig om at have ekstra styr på din strategi. Dette er blevet ekstra tydeligt med Robinhood-platformen som er ekstremt populær specielt i USA.

Robinhood er en af de mest omtalte handelsplatforme i verden. Selskabet blev startet i 2013 og har siden da været meget dygtige med at tiltrække private investorer ved at tilbyde handel med aktier uden kurtage.

Faktisk har Robinhood været så succesfulde at de er gået fra en million brugere i 2016 til 13 millioner brugere i 2020, som er mere end konkurrenterne Charles Schwab med 12.7 millioner bruger og E-Trade med 5.5 millioner brugere.

De sidste 50 år er der sket ekstremt meget i forhold til hvordan investorer får fat i information og deres adgang til at handle. Sommetider hører jeg historier om årsregnskaber og analyser tilsendt på fax fra erfarne kolleger. Faktum er at information er blevet langt lettere tilgængeligt og kan tilgås 24/7 365 dage om året. I gamle dage skulle man ringe til sin børsmægler for at lægge en handel, mens man i dag kan gøre det på toilettet. Det store spørgsmål er dog om det entydigt er godt for investorer at have let ved at handle og om handler fra toilettet i virkeligheden er toilet-handler.

Robinhood blev startet af to personer fra Stanford universitet med et mål om at demokratisere adgang til de finansielle markeder. Derfor har stifterne formået at sætte en platform sammen der ikke har nogen kurtageomkostninger, hvilket som udgangspunkt er ganske fordelagtigt for brugerne. Dog er der også en del bagsider af medaljen for Robinhood.

For selvom kurtagen er gratis på Robinhood, så har brugerne af platformen ikke altid lige meget glæde af den. Et nyt forskningsstudie fra University of California viser nemlig at brugerne på Robinhood har tendens til at købe hvad der er populært på platformen, hvilket ikke altid er en god idé.

Robinhood har en funktion der viser de mest populære aktier lige nu, disse aktier falder i gennemsnit 3 % de 5 efterfølgende dage efter de er kommet på den populære liste.

Dette har en del institutionelle investorer luret, hvilket har medført at short interesserne på de populære aktier på Robinhoods platform er meget høje.

Det betyder altså at de institutionelle investorer der kan gå kort har tendens til at tjene penge på de private investorer hos Robinhood, ved at tage den modsatte side af hvad de gør.

I og med at det er blevet super let at handle aktier og det praktisk talt kan gøres på toilettet i dag. Så er det ikke nødvendigvis godt. Generelt har den stigende tilgængelighed ført til flere handler, men Robinhood er ekstraordinær. Det viser sig at Robinhoods brugere målt i første kvartal 2020 handlede 9 gange mere end på E-trade og 40 gange mere end på Charles Schwab.

En årsag til at brugerne på Robinhood handler så meget kan skyldes at Robinhood blandt andet tjener penge på at der bliver handlet meget på platformen. Det viser sig at Robinhood blandt andet tjener på at skabe order flow. Det vil sige mæglere eller banker betaler for at kunne benytte sig at de handler der kommer gennem Robinhood til at eksekvere en ordre.

Vi kender alle ordsproget »alt godt kommer til den der venter«, dette gælder specielt på aktiemarkedet da et hav af litteratur om adfærdsteori såsom disposition effekt, viser at investorer har en tendens til at sælge vindere og holde tabere.

Selvom Robinhood ikke er anvendt i Danmark endnu, er den stadig interessant at følge med i. Noget tyder på at kurtage går mod nul over tid og handelsplatforme dermed skal finde andre metoder til at tjene penge. Robinhoods platform medfører at brugere handler meget mere end på andre platforme i en begrænset mængde aktier. Ikke nok med det ikke er specielt godt for de private investorer, kan det også give store udsving i de populære aktier. Derfor kan det være interessant som investor at følge med i hvilke aktier der befinder sig i de populære kategorier på forskellige platforme.

Så trods de gode intentioner fra Robinhood om at gøre handel gratis og demokratisk medfører de blandt andet uhensigtsmæssig voldsom handel og forventet afkast for de private investorer.

Læs også: André Thormann: Er aktiemarkedet lige så repræsentativt for økonomien, som det har været?

Læs også: Ugens aktie: 'Aktiemæssigt kan en nedtur nr. 2 desværre opstå'