Henter kommentarer

André Thormann: Er aktiemarkedet lige så repræsentativt for økonomien, som det har været?


 

I 1953 - da General Motors var et af de største selskaber i USA - udtalte deres topchef, Charles Wilson, at »Our company is too big. It goes with the welfare of our county«.

Mange medier, specielt i USA, betragter aktiemarkeder som en god indikator for den økonomiske udvikling. Dette har været til diskussion i mange år i flere økonomiske kredse, men efter COVID-19 er det blevet en endnu mere aktuel diskussion.

Den amerikanske økonomi så i løbet af sommeren arbejdsløshedstal, som ikke har været højere siden 1948, mens aktiemarkederne nåede all time high-niveauer. Dette har medført, at mange har spurgt sig selv, om aktiemarkederne faktisk er en god indikator for økonomien.

Det viser sig, at andelen af medarbejdere ansat i amerikanske børsnoterede selskaber er faldet støt over tid. Dette skyldes en række faktorer, men der er ikke tvivl om, at statistik omkring arbejdsstyrken er en vigtig indikator for økonomien, og denne er mindre repræsenteret til børsnoterede selskaber nu, end den den har været en mange år.

På ovenstående graf kan i se andelen af medarbejdere der er ansat i børsnoterede selskaber over tid. Det fremgår tydeligt at denne har været faldende de sidste mange år. I 70'erne arbejdede omkring 41.4% af non-farm medarbejdere i børsnoterede selskaber mens samme tal er omkring 29% I 2019. Derudover viser det sig at børsnoterede virksomheders bidrag til BNP, også er faldet støt siden 70’erne.

Udfra disse to målepunkter er det meget tydeligt, at aktiemarkedet ikke er en lige så god indikator for den amerikanske økonomi, som den har været.

Aktiemarkederne er som regel foran økonomien og tommelfingerreglen er, at aktiemarkedet kigger 6 måneder ud i fremtiden. Børsnoterede selskaber er afhængige af, at det går godt for den amerikanske økonomi, så der er naturligvis en sammenhæng mellem de to, dog er den muligvis blevet svagere.

Der er ca. 5.9 millioner private selskaber registreret i USA, mens ca. 3.600 er børsnoterede. En af forklaringerne på ændringen over tid er, at sektorerne har ændret sig, i 70erne var der en større del af produktionsselskaber noteret i USA, mens teknologi udgør en større andel i dag.

Så når vi ikke kan forstå markederne fortsætter op til trods for økonomien skranter – så er dette måske en lille del af forklaringen.

Læs også: André Thormann: Aktie A eller B? Her er 3 tommelfingerregler, du bør huske

Læs også: Storbank om den store value-rotation: Ikke endnu