Henter kommentarer

Kommentar: Respekt og ydmyghed - gode dyder virker altid på aktiemarkedet


Kort før weekenden kunne datatjenesten Bloomberg berette om en regulær nedsmeltning i store dele af aktiemarkedet.

På den store Nasdaq-børs i New York, der er den foretrukne børs for vækstaktier, herunder teknologi og biotek, er fire ud af ti aktier nu halveret i markedsværdi siden deres kurstop.

Der er altså tale om omkring 1.200 aktier, der er blevet halveret inden for et år alene på Nasdaq. Det er voldsomt.

Selvom udviklingen i min bog ligger i tråd med det åbenlyst forventelige, når inflationen bider sig fast, og deraf følgende højere renter piller brodden af de mest skøre værdiansættelser, så er det alligevel tid til eftertanke.

Særligt her ved årsskiftet, hvor strateger og analytikere og finansielle mandagstrænere som jeg selv er kommet med forudsigelser om det ene og det andet, er det tid til at stoppe op.

På den ene side må man respektere, at vi er vidne til en sektorrotation, der er barsk for vækstglade investorer. På den anden side er det måske også tid til at forholde sig en smule ydmygt til den nye konsensus, der er ved at brede sig og stille sig selv spørgsmålet: Hvad nu hvis …

Og det store spørgsmål lige nu må være: Hvad nu hvis renten slet ikke vil stryge i vejret og smadre hele teknologisegmentet på markedet?

Først og fremmest handler det om, at teknologisektoren som samlet flok efterhånden ikke giver megen mening. Der er uendeligt langt fra de store, modne techgiganters prissætning til aktier som Kahoot og Roku, der har taget turen fra kursraketter til fusere på rekordtid.

Dernæst skal vi se på begrebet »renten«. Når ordet rente bliver brugt i flæng af økonomer og aktieinvestorer, taler vi om den 10-årige amerikanske effektive rente.

Denne markedsbestemte rentesats er den absolut vigtigste rente i verden. De 10-årige amerikanske renter er selveste ankeret for prissætningen på langsigtede aktiver som aktier og ejendomme over hele verden.

Da renterne styrtdykkede under pandemien for snart to år siden, blev det startskuddet til en kursfest af en anden verden i det mest aggressive segment af vækstaktierne. Når renten dykker, bliver forventningen om en højere indtjening langt ude i fremtiden mere værd i dag.

Og nu er disse amerikanske statsrenter kraftigt stigende. Fra foråret 2020 til nu er renten steget fra cirka 0,6 procent til omkring 1,7 procent i dag.

Denne bevægelse er uden tvivl en reaktion på de høje inflationstal, som vi er vidne til. Obligationsejerne vil naturligvis kompenseres for, at den reale værdi af investeringen udhules af højere priser i samfundet.

Dette fører os til en anden væsentlig rentesats: Den pengepolitiske styringsrente fra centralbanken Federal Reserve. Denne rente holdes fast i intervallet mellem 0 og 0,25 procent, hvor den har ligget stabilt siden foråret 2020.

Men netop for at dæmme op for inflationspresset har Fed signaleret, at denne korte rente skal hæves. Den korte styringsrente har stor betydning for finansieringsomkostningerne i amerikanske virksomheder og i husholdningerne.

Når centralbanken hæver renten dykker aktiviteten og … tadaa … inflationen kommer under kontrol, om alt går vel.

Hvis det lykkes for Fed – og vi antager, at forsyningslinjerne globalt normaliseres – kan inflationen rent faktisk dykke hurtigere, end de fleste regner med. I dette scenario vil den lange rente derfor falde tilbage igen.

Med andre ord: Det er ikke mejslet i granit, at de lange renter skal bruge resten af 2022 på at suse videre i vejret.

Det er ikke lang tid siden, at konsensus blandt alverdens økonomer og centralbanker var helt overbeviste om, at renterne skulle være lave og tæt på nul i årtier. Dengang lød forklaringen, at klodens aldrende befolkning og tendens til lavere produktivitet ville holde renterne nede.

Men så kom der en pandemi.

Selvom jeg personligt har svært ved at se inflationen forsvinde som dug for solen, kan det sagtens ske. Samtidig tror jeg ikke det vil gavne Kahoot, Roku og de andre aggressive vækstaktier. Denne store gruppe af 2020-vindere blev drevet op af manisk spekulation. De har haft deres tid.

Læs også: Aktiechef: Dansk aktie er urealistisk prissat

Læs også: Frygt har grebet investorer - disse aktier er ramt af giftig børsnedtur