Henter kommentarer

| Opdateret

Lau Svenssen om dansk aktie: 'Et spændende potentiale'


 

Et økonomisk rebound er ved at tage fart som fortsættelse af omsvinget fra den voldsomme nedtur i Q2/2020 til kraftig opgang i det følgende Q3. Aktiviteten konsoliderede sig i Q4 og ser nu ud til at tage fart med yderligere fremgang her i Q1. Dette udviklingsforløb gælder for økonomien som helhed og for industriel produktion i særdeleshed. Sidstnævnte er nu på vej frem, og det burde give grundlag for en sektorrotation ud af FANG+ gruppen og ind i cykliske industriselskaber som metal, kemi og biler.

Til gengæld er handel og service lammet af genoptagelsen i december af nedlukningspåbuddene, hvilket er indført i de fleste EU-lande. Derfor halter den samlede
økonomiske aktivitet (BNP) fortsat. Jo mere afindustrialiseret et land er blevet (for eksempel Danmark, UK og USA), des mere hænger væksten i bremsen. Den afdæmpede nedgang her hjemme i 2020 udmønter sig derfor nu den anden vej rundt i form af lavere vækst end i lande med en stor produktionssektor –
og dermed dynamik via eksportsalg – som Tyskland og Sverige.

Læs også: BioPorto-topchef: Derfor har jeg sat penge i aktien

I relation til det danske ingeniørfirma FLSmidth er pointen, at efterspørgslen og priserne på metaller er steget kraftigt. Selskabet er førende som leverandør til miner af tungt, slidstærkt kvalitetsgrej. Kunderne i metalindustrien havde angiveligt overvurderet lagrenes størrelse og satset på adgang til rigelige forsyninger lang tid frem. Nu er der overraskende indtrådt et skift til sælgers marked for basismetaller. Det har straks ført til prisstigninger, som så forplanter sig nedad i varekæden. Her var
der i forvejen gang i en lignende udvikling den modsatte vej opad i varekæden med prisforhøjelser på råstoffer (malm). Dette sammenstød har for alvor fået producenterne af tunge basismaterialer til at skrue op for deres salgspriser. Dermed øges optimismen angående fremtiden for deres forretning,
og behov for større output kræver investeringer – som FLSmidth kan tilbyde.

Når det regner på præsten …

Kundernes behov skal dækkes bedst muligt, og derfor mineselskabernes epoke forbi for denne gang med nedslidning og udskydelse af renovering af anlæggene. De store mineselskaber (Rio Tinto, BHP, Vale, Anglo American) har økonomisk format som en mindre nation, og de fremlægger som regel budgetrammer for de planlagte udgifter til investeringer. Disse tal hjælper nemlig investorerne til at få et bedre indblik over det mulige frie cash flow og dermed udbyttebetalingen. Linjen har
været stram styring af investeringerne, idet priserne på råstoffer har været relativt lave i en årrække. De ledende producenter har derfor søgt at frembringe en bedre balance omkring kapacitet og udnyttelse.

Læs også: Danske Banks chefstrateg efter kæmpe aktieoptur: 'Alt, alt for tidligt at tale om boble'

Det hjalp dem i at klare Corona-turbulensen og hurtigt herefter at opnå højere priser. Her spiller Kina en afgørende rolle som importør og industriland.

Da Kina er placeret forrest i corona’ens gennemrulningsforløb, er der begrundet håb om, at Kina virkelig har overstået denne belastning og på ny kan skrue op for økonomien. Der er netop i dag udsendt tal for væksten i 2020, der endte på +2,3 pct. for året som helhed. Målt for Q4 set i forhold til året tidligere var tempoet dog en vækst på +6,5 pct., og det udtrykker den reelle fart i øjeblikket. Tallet for hele 2020 belastedes af den lave aktivitet i første halvår.

Der burde altså være udsigt til en kraftig stigning i ordreindgangen på nyt udstyr i år. De seneste informationer fra FLSmidth selv – og om selskabet i medierne – tyder dog mere på problemer med evnen til at kunne levere til tiden pga. bøvl med input fra underleverandører og udsendt personale, der skal skifte fra sted til sted. Resultatmæssigt må det belaste i 2020, som kan blive påført ekstra udgifter og hensættelser samtidig med langsommere gennemførelse af de planlagte opgaver, der vil skubbe et bruttoavancebidrag ind i 2021.

Opsvinget har ladet vente på sig

Gentagne gange har ledelsen i FLSmidth måttet acceptere udskydelse af det forventede opsving inden for mineraler. Det samme gælder til dels også for det andet hovedområde med udstyr til cementindustrien. Her er problemet økonomisk afmatning i olielandene i Mellemøsten, udskydelse af nye anlæg i Asien og den vestlige handelsboykot af Rusland, hvor der venter masser af opgaver med fornyelse af både cementindustrien og anlæg inden for mineraludvinding. Rusland råder over
enorme råstofressourcer.


På langt sigt har FLSmidth et andet spændende potentiale, idet man har sat sig som mål at komme i nærheden af at kunne tilbyde fuldt bæredygtig teknologi i 2030. Det er vel at mærke til brug i brancher med et stort energiforbrug og ressourcebelastning af omgivelserne, så udfordringen (og dermed afsætningsmulighederne) er store – men det kræver storstilet og opfindsom produktudvikling med vilje til at satse offensivt i håb om at opnå et afgørende forspring.

Børsforhold

Aktien har endnu ikke fået medvind fra investorer, som kan se ideen i at satse på et omskift til højere aktivitet med forbedrede salgspriser og dermed mulighed for markant højere indtjening. Strukturen i virksomheden indebærer en forsinkelse i forløbet og dermed tid til at hoppe med på vognen, hvis/når den for alvor begynder at køre afsted. Men man skal næppe vente for længe. Guld får ikke lov til at ligge frit tilgængeligt på gaden nu om dage.

Læs også: Privatinvestor om to danske grønne aktiefavoritter: 'Det skaber groteske situationer'

Perspektivet på kort sigt er belastet af to forhold. Mulighed for en negativ afvigelse i 2020-resultatet, og strukturen med en række ordrer og ansvar vedrørende allerede leveret udstyr giver plads til store reguleringer af igangværende arbejder og hensættelser.

Det andet forløb drejer sig om udfaldet af igangværende forhandlinger om overtagelse af aktiver inden for Mining udstyr fra ThyssenKrupp. I sig selv er konsolidering positiv, men det afhænger af vilkårene. Sælgeren er også i færd med at afhænde sin koncerns aktiviteter med cementmaskineri (Polysius divisionen). Den kan let ende i hænderne på hovedkonkurrenten fra Kina, da FLSmidth’s markedsandel er så høj, at myndighederne næppe vil acceptere dem som køber. På 1-5 års sigt er der grundlag for at forvente et kraftigt opsving i salg og indtjening.

Bæredygtighed

2030 målsætningen udgør den overordnede ramme for udviklingen, og enhver grøn investor burde juble over dette projekt, som vil forvandle tung og miljøbelastende basisvareproduktion til bæredygtige metoder. Men de fleste grønne folk tænker vist mere forsimplet på sol og vind. Alt dette indebærer, at FLSmidth udgør en interessant opkøbsmulighed for andre store koncerner med format til at tænke langsigtet.

Tiden med beskyttelse fra stifterfamilierne er for længst forbi, så det kan sagtens lade sig gøre. I dag er Lundbeckfonden største aktionær med en andel på 10 pct. og deres venner hos Novo A/S ejer 5 pct.. Egne aktier udgør 2 pct.. Andre danske investorer har 29 pct., mens udlandet råder over 44 pct.. Resten (10 pct.) er uoplyst.

Børsværdien (230) udgør 11,5 mia. kr., og nettogælden ligger på 1,9 mia. kr. Samlet enterprise value er dermed 13,4 mia. kr. Risikomæssigt skal man være opmærksom på muligheden for et skuffende 2020-resultat (mit gæt), men til gengæld ser den lange ørkenvandring nu ud til at være overstået. Nu dages det, brødre, det lysner i øst …

Lau Svenssen er tilknyttet Euroinvestor som kommentator - han ejer aktier i FLS.

Læs også: Aktiechef peger på 3 mulige aktie-guldfugle til 2021

Læs også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne